Jordbærplukkere fra Polen ved Egge Gård i Lier i 2010. På bildet jordbær og jordbærplanter. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Mange utenlandske sesongarbeidere blir nektet utreise fra hjemlandet sitt som følge av koronautbruddet. Nå må grønnsaksprodusentene bruke norsk arbeidskraft.

– Forberedelser til sesongen er i gang flere steder, og innhøstingen av tomater og agurk i drivhus har nå startet opp. Behovet for sesongarbeidskraft vil øke uke for uke etter hvert som aktiviteten i grøntnæringen stiger framover. Situasjonen kan skape et prekært behov for arbeidskraft, sier administrerende direktør Elisabeth Morthen i Gartnerhallen, som organiserer over 1000 norske frukt- og grøntprodusenter, i en pressemelding.

Gartnerhallen ber nå regjeringen om å legge til rette for at ledige studenter og permitterte kan benyttes i norsk matproduksjon i vår.

Gartnerhallen og grossisten Bama forsikrer samtidig om at de i dag har god tilgang på frukt, grønnsaker, bær og poteter i Norge.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.