Bønder reagerer på at Forsvaret serverer utenlandske poteter i militærleirene. – Forsvaret bør være med på å sikre matberedskapen vår.

Det sier leder i Innlandet bondelag, Elisabeth Gjems, til NRK.

Gjems driver selv gård i Åmot i Innlandet. Rena leir i kommunen er en av Nordens største militærleirer med 2000 soldater. Selv om det ligger flere store potetåkre i Åmot, får soldatene på Rena servert utenlandske poteter i messa.

Kun 20 prosent av innkjøpene Forsvaret gjør av frukt og grønt, er fra Norge, opplyser organisasjonssjef Gunn Jorunn Sørum i Gartnerhallen.

Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) driver soldatmessene i Forsvaret. Forsyning av matvarer gjøres i tråd med regelverket for offentlige anskaffelser, opplyser kommunikasjonsrådgiver Hans Meisingset.

– Det utlyses anbudskonkurranser, og det inngås rammeavtaler med leverandører som leverer både norske og importerte varer, sier han.

Stortingspolitikerne Bente Åsland (Ap) og Bengt Fasteraune (Sp) støtter begge budskapet fra bøndene. Fasteraune sitter i forsvarskomiteen og sier at han vil stille spørsmål om saken i Stortinget.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.