Kyr og kviger på beite ved Vollsetra i Øldalen i Nord-Fron kommune i Gudbrandsdalen den 24. juli 2021. Foto: Paul Kleiven / NTB.

Flere bønder på Østlandet har opplyst næringsmiddelselskapet Nortura om at de kommer til å slakte til sammen flere tusen dyr fordi de høye prisene på produksjonsfaktorer som gjødsel, strøm, fôr og drivstoff gjør matproduksjonen ulønnsom.

Nortura, som er markedsledende på kjøtt og egg i Norge, vil ikke oppgi nøyaktige tall «av konkurransehensyn», melder NRK Innlandet.

Utviklingen finner sted samtidig som verden står overfor en potensiell matvarekrise.

Nortura sier at hvis det blir et visst omfang når det gjelder antall storfeprodusenter som slutter i Norge, kan det påvirke forsyningssituasjonen neste år.

– Hvis mange dyr blir slaktet i år, vil det få konsekvenser i 2023. Det er klart at det er bekymringsfullt, sier Kjell Rakkenes, som er konserndirektør for kommunikasjon i Nortura.

Hans Olav Hollann på Tynset, som driver storfeavl, har meldt besetningen på 121 dyr til slakt, opplyser NRKs distriktskontor.

– Er dette seriøst eller er det et skremmeskudd?

– Jeg kan ikke betale for å produsere mat. Jeg kan ikke drive dugnad, jeg må tjene på det jeg gjør.

– Hva kan få deg til å omgjøre beslutningen?

– Det må komme et svært tydelig løft. Det er ikke nok med «signaler», svarer han.

En annen indikasjon på at mange bønder overveier å oppgi driften, er at flere ber om takst på eiendommen sin-

– Siden nyttår har vi fått en formidabel økning i antall henvendelser fra bønder som ønsker takst på sin eiendom, sier Erik Aaen, som er takstmann i Felleskjøpet Agri, avdeling Tynset. De dekker store deler av Nord-Østerdalen.

Hverken storfekjøttprodusentenes organisasjon Tyr eller landbruksminister Sandra Borch tar til orde for krisetiltak straks, men henviser til landbruksoppgjøret i mai.

Det er for sent, mener en bransjerepresentant:

Leder i Innlandet bondelag, Elisabeth Gjems, mener derimot at bøndene må ha tilskudd med en gang.

– Det er nå de trenger gjødsel. De må kunne planlegge for våronna, og må vite hva de har å rutte med.

Det er ikke aktuelt å innføre makspris på gjødsel, sier landbruksministeren.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.