I går skrev Document om hvordan slakterigiganten Fatland reagerte på strømstøtten. I dag presenterer vi reaksjonen fra Nortura, som er en av landets største forhandlere av matvarer.

Anders Hundseid, som er konsernsjef for Fatland, har mange innvendinger mot strømpakken. Blant annet at den ikke har noen tiltak som utjevner strømbyrden mellom nord og sør. Fatland opplever at konkurransen blir skjev, fordi de oppholder seg i det kabelraserte Sør-Norge.

– Vi ønsker mulighet til å konkurrere på like vilkår. Vi vurderer å melde saken inn for Konkurransetilsynet.

Han beskriver strømstøtten som kortsiktig, uforutsigbar og for seint ute. Verst av alt er den konkurransevridende effekten.

https://www.document.no/2022/09/16/fatland-stromstotten-vil-svekke-matsikkerheten/

Nortura har tidligere pekt på nettopp denne urettferdigheten. De har de fleste av fabrikkene sine nettopp i kabellandet, der hvor strømmen er aller dyrest.

Nå uttrykker konsernsjefen i Nortura, Anne Marit Panengstuen, skuffelse overfor Stavanger Aftenblad.

– Vi er skuffet over at de ikke har funnet en løsning for store bedrifter, og at de heller ikke har kommet med noe som retter opp i konkurranseskjevhetene mellom landsdelene, sier Anne Marit Panengstuen, konsernsjef i Nortura, som har hovedtyngden av virksomheten sin i områder med høy strømpris.

Problemet er at energistøtten kun går til bedrifter som bruker over 3 prosent av utgiftene til strøm. Dessuten er støtten begrenset til 3,5 millioner kroner, noe som er småpenger for store selskaper som ser strømprisen øke med flere hundre millioner.

– Når vi har en økning i strømutgifter på flere hundre millioner kroner, så sier det seg selv at 3,5 millioner kroner ville ha vært for lite. Strømmen er like dyr for oss som for mindre bedrifter, sier Panengstuen.

Nortura advarer nok en gang om en reduksjon av produksjon. Det samme gjør Fatland. Men begge garanterer å fortsette med slakting av dyr, av hensyn til bøndene.

Foredling og videreproduksjon kan derimot reduseres. Jobber og matpriser står også i fare, dette advarer både Fatland og Nortura om.

– Det er også fare for at matprisene øker. Permitteringer kan vi heller ikke se bort fra, men det er for tidlig å si noe konkret, sier Panengstuen.

 

 

Les også:

Krise etter krise i norsk matproduksjon på grunn av den rådyre strømmen

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.