Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Om noen uker blir jordbærene modne, og norske bærprodusenter har en tid vært i villrede om hvordan de skal få høstet dem inn. Onsdag kunngjorde landbruksminister Olaug Bollestad at alle sesongarbeidere i landbruket kan få reise inn til Norge, også utenfra EØS-området.

Norske bærprodusenter som NRK Oslo og Viken har snakket med, forteller at bransjen ser på muligheten for å få transportert sesongsarbeidere fra Vietnam til Norge med charterfly.

Mange bønder har vært bekymret for om de får nok arbeidskraft til sesongen. Blant dem er jordbærbonde Simen Myhrene fra Sylling.

– Det kan være mulig at vi chartrer et fly for å få arbeiderne fra Vietnam til landet, sier Myhrene.

Myhrene har hatt faste vietnamesiske sesongarbeidere i mange år. Han vil gjerne ha dem til Norge i år også, selv om karantenetid og smittevern medfører større kostnader enn normalt.

Norges Bærdyrkerlags sekretær Jørn Eugen Haslestad antyder at bærprodusenter kan gå sammen om å chartre fly:

– Det er mange kreative løsninger blant bøndene nå for å få en så god sesong som mulig. Noen har snakket om det å chartre et fly for å få sesongarbeiderne på plass i tide, sier Haslestad.

Både Norge og EU er «avhengig» av utenlandske sesongarbeidere, sier Buskerud Bondelags leder Johannes Haug Laa til NRK.

Norske myndigheter innførte fra 1990 et kvoteprogram for utenlandske sesongarbeidere i Norge, etter at landbruksnæringen gjennom 1980-tallet signaliserte at de ikke klarte å dekke sitt behov for arbeidskraft til sesongarbeid.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.