Nytt

Bilde: IS hugger over sener og muskler i samfunnet ved å drepe nøkkelpersoner. Politioffiseren Khaled al-Maghrabi ble drept ved et checkpoint i Sinai i begynnelsen av juli. Hele hjembyen fulgte ham til graven 8. juli. Foto: Mohamed Abd El Ghany/Reuters/Scanpix

En gruppe beduinstammer i Sinai har dannet et forbund for å samarbeide med myndighetene om å bekjempe Sinai Provinsen, den lokale utgaven av IS.

Bedouin leaders in the Sinai Peninsula have issued a rare call for solidarity with the Egyptian army to fight against Islamic extremism in response to a Friday attack that killed more than 300 Muslims at a local mosque.

“We call on men and youths of Sinai tribes to join their brothers…to coordinate for a major operation with the army” to end terrorism, said a statement posted on Facebook by the Union of Sinai Tribes.

Det bor 600.000 beduiner i Sinai, og deres forhold til sentralmakten har vært preget av mistenksomhet og mistro.

Sinai Province was created by roughly 1,000 Bedouin jihadists who were part of a group previously known as Ansar Beit al-Maqdis and pledged allegiance to Islamic State in 2014.

Sinai Provinsen utgjør en trussel mot Sisis regime.

In Friday’s attack, at least 25 armed men used guns and explosives against Muslim worshipers at the Al Rawda mosque in the town of Ber al Abd, which lies west of the city of Al Arish, killing 305 people, including 28 children, according to Egyptian officials.

Jihadistene vil at Sis-regimet skal overreagere. Egyptiske myndigheter har alltid vært hardhendte mot opprørere, og IS får dem til å slå tilbake i frykt.

Egypt har et sikkerhetssamarbeid med Israel, men israelerne er bekymret for at egypterne ikke er sofistikerte nok.

“The Egyptian army has proven not very effective in dealing with ISIS’ province in Sinai,” said Ehud Ya’ari, a fellow at the Washington Institute for Near East Policy and an Israeli political analyst. “Unless they change their mode of operation…it will keep being the same.”

Men hvordan oppdrar du et regime til å oppføre seg annerledes? Det er den orientalske styreformen, brutal og topptung.

IS vet hvordan de skal skremme beduinene fra å samarbeide.

Since the start of the insurgency in 2013, Islamist militants have repeatedly dumped slain corpses of men believed to be army informants in public places, which tribesmen said has so far limited willingness to cooperate.

Flertallet av de som ble drept fredag var fra en stamme, Sawarka, som tidligere i år sa at dens medlemmer ville samarbeide med myndighetene om å bekjempe IS. Hvor mange tør å gjøre dét etter fredagens massakre?

 

https://www.wsj.com/articles/in-egypts-sinai-region-a-call-to-cooperate-with-the-army-1511733232