Nytt

Bildet: De første bildene fra gassangrepet mot Khan Sheikhoun 4. april 2017. Russerne forsøkte å legge skylden på opprørerne. Flere rapporter har siden slått fast at det var Bashar al-Assad som sto bak. Foto: Ammar Abdullah/Reuters/Scanpix.

Det russiske forsvarsdepartementet har offentliggjort bilder som viser «ugjendrivelige bevis» for at USA samarbeider med IS. Deler av bildene er fra mobilspill eller den irakiske hærens bombing av Falluja, skriver Aftenposten.

Dette er ikke nye påstander. På nett finnes «dokumentasjon» på at det var amerikanerne som skapte IS. Donald Trump uttrykte seg også upresist om dette i valgkampen, da han sa at Obama «created IS». Et «bevis» som brukes, er en rapport fra forsvarets etterretningsorganisasjon der det ser ut som om amerikanerne er ansvarlige for IS. Men rapporten er redigert, og viktige deler er klippet bort, så det fremstår som et samarbeid.

Russerne har brukt denne psykologiske krigføringen i lang tid. Den er målbevisst og ondsinnet. Den dekker over at russerne med sin krigføring har begått tallrike forbrytelser i Syria, ved bombing av sivile mål, eksempelvis sykehus. I tillegg sørger russiske kilder for å spre usikkerhet om Bashar al-Assads bruk av kjemiske våpen.

Disse ideene har fått et visst fotfeste, slik at det nå finnes folk som tror at USA skapte IS, på samme måte som det finnes dem som mener at Israel skapte IS. Blant muslimer er dette tanker som vekker gjenklang.

Vi har derfor ytterliggående forestillinger om amerikansk og israelsk samarbeid med den verste terrororganisasjonen verden har sett, både blant vestlige og muslimer. Ett tegn på høyreekstremisme er villigheten til å tro på slike fantasier, på samme måte som forestillingen om at USAs regjering sto bak 9/11.

Russerne utnytter mistilliten blant arabere til Vesten og en generell «overtro»: Makten skjuler seg, og det du ser utad, er aldri det sanne bildet. Under Putin har denne organiserte desinformasjonen fått et helt nytt omfang.

Den britiske parlamentarikeren Dan Hannan skriver i en artikkel i Washingtonexaminer.com at russerne forsøker å undergrave tilliten ikke bare til institusjonene i Vesten, men til selve sannhetsbegrepet overhodet. Alt er løgn og bedrag.

Around five years ago, an RT interviewer — a Russian woman with big lips, big eyelashes, and excellent English — spent 20 minutes trying, with increasing shrillness, to get me to say on air that the Iraq War had been a long-planned act of American aggression. Although I had opposed the war, I did my best to point out that Saddam Hussein had invaded a neighboring state without provocation, and had afterwards refused to comply with the ceasefire terms, but she just got angrier. I decided after that not to appear on the channel again.

Omtrent samtidig begynte RT å betale politikere for å stille opp på intervjuer.

You’re not supposed to come away from an RT report thinking that the West started the conflict in Ukraine, or that the Boston marathon bomb was planted by the U.S. government. You’re supposed to come away thinking that all news is nonsense. CNN, Fox, RT, the BBC — they’re all bovine excrement. The aim, in other words, is not to deceive but to discredit, disillusion, and dishearten.

Det er flere grunner til publikums mistillit til mediene: Én er politisk. Publikum har oppdaget at de ikke kan stole på mediene, som har en agenda de ikke er åpne om.

I tillegg kommer en teknologisk utvikling: Nyheter er blitt fragmentert og finnes nå på et utall plattformer. Tilbudet er grensløst. Hvordan beholde vurderingsevnen? Hva er pålitelig?

Russerne hopper inn og utnytter mulighetene til å fyre opp under mistilliten, slik at folk til slutt ikke stoler på noen.

Putin smigrer folks kynisme, slik Hannan rammende oppsummerer:

Sensing a genuine — and in many ways justified — cynicism about the old media in the West, RT flatters that cynicism. You, our viewer, it implies, are too smart to fall for the garbage that the legacy media want you to believe. At least, you’re balancing your outlook.

Hvordan skal man motarbeide oppløsningen? Ved å være mest mulig sannferdig. Politisk korrekthet har gjort mer for å ødelegge folks tillit enn noe annet. Og det bare fortsetter. Hver eneste dag. Tove Bjørgaas forstår nok ikke at hun løper Putins ærend hver eneste gang hun rakker ned på Trump.

Men det gjør hun og NRK.

Og de er ikke alene.

https://www.aftenposten.no/verden/i/p07VR/Russland-hevdet-a-ha-fotobevis-for-at-USA-stotter-IS-i-Syria-Bildene-var-hentet-fra-et-dataspill