Rex Tillerson ønsker et strategisk partnerskap med India fordi India i motsetning til Kina opprettholder internasjonal lov og orden. Tillerson sa dette i en tale i Washington. Han besøker India og Pakistan neste uke.

Det går selvsagt ikke noen hus forbi at Tillerson roser India og ytrer seg kritisk om Kina samtidig som den 19 partikongressen åpnet i Beijing.

What was unusual, though, was that Mr. Tillerson felt the need to emphasize how much more the United States likes India than it does China and, to a lesser extent, Pakistan.

“China, while rising alongside India, has done so less responsibly, at times undermining the international, rules-based order even as countries like India operate within a framework that protects other nations’ sovereignty,” Mr. Tillerson said. “China’s provocative actions in the South China Sea directly challenge the international law and norms that the United States and India both stand for.”

He was less critical of Pakistan, but his spare remarks — only three sentences in a 20-minute speech — made clear that the country would not get the affection its neighbor received.

“We expect Pakistan to take decisive action against terrorist groups based within their own borders that threaten their own people and the broader region,” Mr. Tillerson said.

Tillerson kunne takket Pakistan for at det reddet en canadisk-amerikansk familie ut av Talibans klør sist uke, men han gjorde ikke det og det vil Pakistan ta som et signal. Washington er ikke fornøyd  med innsatsen mot terror og radikal islam. De ekstreme har altfor stort handlingsrom.

De siste tallene for Kinas BNP sier at økonomien vokste med 6,8 prosent siste år, mot forventning på 6,5. Det var et tall som kom som. bestilt til partikongresssen, og kanskje var det også made-to-order.

Hvem har fordel av denne veksten? Kina bygger voldsomt i utlandet, men det kommer ikke landene til gode. Kina stikker av med jobbene og inntektene og landene sitter igjen med gjelden, sa Tillerson.

China experts have been predicting for months that mutual disappointment was inevitable. Mr. Tillerson’s speech suggested that moment may have arrived, at least at the State Department.

In a question-and-answer session after his speech, Mr. Tillerson even criticized the way China invested in its neighbors, saying infrastructure projects that it financed brought few local jobs and saddled countries with enormous debt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂