Demonstrasjon i Bardelona søndag 20 august. «Islam er fred». Slagordene er de samme. De virker lettvinte og lite overbevisende, eller kanskje heller at avsender ikke forstår hvem mottaker er eller hva de tenker. De vet ikke hvor de befinner seg. Derfor er det som skjer uforståelig, og ingen så det komme, ikke slekt, ikke naboer, ikke kolleger. Foto: Susana Vera / Reuters / Scanpix

Aftenpostens Trine Eilertsen avlegger kritikerne av Fatens NRK-debut en visitt. Hun ser bare nattsvart hat, mens hun mener Faten er «i utvikling».

Eilertsen utdeler diagnoser til andre, og fortjener selv en: Hun er en representant for en type fra Bergen som kan karakterises med det engelske ordet prim:  Den gode borgerligheten blir til besteborgerlighet og en type nesa-i-været-holdning: «Hvor usle dere er, dere der nede. Dere forstår ikke hvordan man skal oppføre seg og dere kommer heller aldri til å lære det».

Good luck, Eilertsen. Du – i likhet med oss alle andre – skriver ditt eget ettermæle. Historien vil dømme oss. Jeg føler meg rimelig sikker på at den ikke kommer til å være snill med din utlegning av hvem som er hva: Skjønnmalingen av Faten – og svartmalingen av vanlige mennesker, uten det minste tegn på forståelse.

Kjernen i ditt angrep, som du tror skal vippe kritikere av pinnen:

En gruppe kjører nærmest på autopilot, uten å forholde seg til hverken fakta eller prinsipper.

For dem er NRK en del av den samme sammensvergelsen som særlig Arbeiderpartiet bidrar til. Den har som mål å ødelegge Norge ved hjelp av fri innvandring.

Hvorfor det skulle være et mål, er litt uklart, men synspunktene lever i beste velgående.

Eilertsen representerer en type mediemennesker, med makt over ordene, som bereder veien for islams innpass i det norske samfunn. Eilertsen er nok urolig. Hun kjenner at hun har vinden i mot seg. Derfor dypper hun all kritikerne i hat. Hun tror at hennes fraser fortsatt har kraft til å imøtegå og overbevise.

Virkeligheten snakker høyere.

A man (R) gives placard and banners to women of the local Muslim community to take part in a rally to denounce terrorism in front of Ripoll’s townhall, north of Barcelona, Spain, August 20, 2017. REUTERS/Albert Gea

Tilstrekkelig mange har forstått sammenhenger som Eilertsen ikke ønsker å se. De går bl.a. til Document og får opplysninger som Aftenposten holder unna eller ikke setter i sin rette sammenheng. I norske medier skal det være glad-saker. Etter hvert terrorangrep ser man seg om etter en positiv vinkel. NRKs Guri Norstrøm hadde funnet frem til en spanier som stilte husrom til rådighet, han ville vise godvilje og generøsitet. Men det var ingen som hadde tatt imot tilbudet. Hva var da poenget? Man skal alltid se seg om etter et uttrykk for rosetogene. Å stille spørsmål ved disse er helligbrøde.

Det er ikke tilfeldig at rosetogene er oppkalt etter Arbeiderpartiets symbol og har samme motto: «Vi står sammen», «Vi er ett», og «Alle skal med».

Når det blir tyngre og tyngre å vinne frem med dette budskapet er det fordi stadig flere ser at det ikke stemmer. Alle er ikke ett.

I Ripoll i Catalonia demonstrerte muslimske kvinner søndag. Det var bare kvinner på bildet. Det bor 11.000 mennesker i Ripoll, og 10 prosent er fra Maghreb-landene. Det var slektninger av jihadistene og deres venner som møtte frem. Kvinner er separert fra mennene. Alle så nær som èn bærer hijab. Dette bildet forteller noe annet: En mann kommer bærende med plakaten der de samme slagord er skrevet: «Vi er Spania, islam betyr fred».

De er ikke i stand til å lage disse plakatene selv. De står der passive, umælende. Mannen bestemmer.

Islamic community Annour of Ripoll’s President Ali Yassine (C) and relatives of suspects of the attacks in Barcelona and Cambrils gather with members of the local Muslim community as they take part in a rally to denounce terrorism in front of Ripoll’s townhall, north of Barcelona, Spain, August 20, 2017. REUTERS/Albert Gea

Men Faten, sier Eilertsen, er «i utvikling». Faten har en goodwill hos NRK og Aftenposten som ikke hennes kritikere har.

Vi lar oss ikke overbevise. Faten er sterk og munnrapp. Hun trenger ingen backing, og hvem er det egentlig som er sterk og svak her? Vi ser at de muslimske «sterke» kvinnene får en voldsom oppbakning, både i Aftenposten og NRK:

Hva slags verdier er det de står for?

Hva betyr hijaben for det norske samfunnet?

Den betyr at islamske verdier promoteres. De er i direkte motstrid til norsk kvinnefrigjøring. De er også i motsetning til de mer fromme kvinnelige idealer fra den tid Norge og Europa var kristne samfunn.

Det hijaben således bærer bud om er konflikt, konflikt mellom kvinner, og konflikt mellom muslimer.

Faten er shia. I Sverige tenner sunni-jihadister på shia-moskeer. I både Tyskland og Sverige tørner kurdere og Erdogan-lojalister sammen. Islams konflikter har kommet til Europa.

Dagens islam bringer kaos med seg. Vesten aner ikke hvordan den skal forholde seg. Det er damned if you do, and damned if you don’t. Obama holdt seg ute av Syria, Trump går inn igjen i Afghanistan etter 16 år. Dette er store og tunge valg som blir tatt på våre vegne.

Mot disse konfliktene blir både Eilertsen og Document små. Men det er vår oppgave å opplyse folk om sammenhengene. Når man inviterer verden inn i stua får det konsekvenser. Som journalister ser vi at Midtøstens konflikter importeres hit.

Den store forskjellen mellom Document og Aftenposten er Aftenposten ikke vil formidle disse konfliktene. I stedet velger de moralismen, der islam ønskes velkommen og der kritikerne sables ned.

Det er så dumt at det ikke går an. Men Eilertsen og Aftenposten vil klare å gjøre noe som islam ellers gjør: Skape konflikter mellom nordmenn og alle av utenlandsk herkomst som gjerne ville bidra til et sivilisert samfunn.

Det finnes masse utlendinger i Norge og Europa som forstår denne konflikten bedre enn vi gjør. De har levd med den, og det var derfor de søkte seg hit.

Hvis Aftenposten/Eilertsen hadde søkt seg til disse ville hun samtidig skapt dialog med nordmenn som er bekymret for fremtiden.

Hun gjør ikke det. I stedet legger hun et moralsk press på Sylvi Listhaug, om å forsvare Faten.

Eilertsen og Aftenposten bør få høre klart og tydelig: Friheten er ikke til salgs.

Vi vil forsvare den. Kompromissløst.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂