Sakset/Fra hofta

Bildet: Faksimile fra A-magasinet lørdag 18.11.2017

I lørdagens utgave av A-magasinet trår Aftenposten til med hele 9 sider av hijab-kledte «norske kvinner». Det er nemlig typisk norsk å gå med hijab. Ser det ut til. Nesten like typisk norsk som å gå på ski. Snart er norske kvinner født med ski på bena og hijab på hodet. Bare vi får justert oss litt, slik som Aftenposten tydeligvis ønsker.

Riktignok kaller Aftenposten hijab for «et av vår tids mest kontroversielle plagg», men det spiller ingen rolle i den visuelle tsunamien av kvinner som promoterer hijab for alt det er verdt. Og det er verdt ganske mye – både for dem og for oss andre «norske kvinner» som helst ser at bruken av det ideologiske plagget ikke sprer seg ytterligere.

Vi legger ved skjermdumper av Aftenpostens hijab-støttekampanje:

Aftenposten følger opp Fatens dokumentar om hijab-brukere. De ville spørre kvinnene selv. Hele 50 stykker.

Mange muslimske kvinner som stikker seg frem i offentligheten, opplever ubehageligheter. Men betyr det at alle kvinner som bruker det islamske hodeplagget er utsatt for hets? Eller, som mange hevder, at hijab er nær forbundet med tvang, undertrykkelse og sosial kontroll?

Dette er som å rope i skogen. Tror Aftenposten at de hijab-kledte kvinnene hadde tenkt å stå frem i avisen med bilde for å fortelle at de blir tvunget til å gå med hijab? At den sosiale kontrollen er så sterk at det er utenkelig å ta av seg hijaben?

Ingen av kvinnene i vår spørrerunde mener at de har vært utsatt for tvang eller press.

No shit, Sherlock. Nei, selv ikke Aftenpostens journalister kan være så naive at de tror at de får frem sannheten ved disse intervjuene. Så dermed må det betraktes som en ren hijab-kampanje fra Aftenpostens side.

Flere av kvinnene kjenner til at andre blir tvunget. Alle mener at det er feil å bli presset til å dekke seg til.

– Dessverre blir mange tvunget. Men veldig mange benekter det for å beskytte muslimer mot mer kritikk, sier Mariam Ali.

Ingen blir tvunget, men mange kjenner noen som blir det …

Her skal alle problemene som Norge og nordmenn gir disse stakkars hijab-damene på bordet. For alt hadde vært så mye bedre om bare nordmenn kunne akseptert at det er slik de vil ha det. Velintegrerte med hijab. Selvfølgelig. Det er vi andre som skaper problemer og unødig oppstuss om det mest naturlig i verden: å dekke til håret for menns åsyn.

Kvinnene insisterer på at de ikke er undertrykket. Nei vel. Det gjør ikke andre sektmedlemmer heller. Tvert imot er en del av selve undertrykkelsen at man føler seg frigjort.

Barnehijaber blir stadig mer populært, forstår vi. Men altså, ikke for de aller minste. Nei, nei, de er da hele fem år gamle. Det må være alderen hvor muslimer tar det store personlige valget å følge alle islams pålegg. Voksne femåringer, med andre ord. Men altså, ikke gamle nok til å begynne på skolen enda.

Som innehaver og daglig leder av Hijab Hus i Oslo har Waed Salhab (27) ukentlig pågang fra kunder som vil kjøpe hijab til sine småjenter.

– De yngste kan være to-tre år, men så små hijaber har vi ikke, bare fra fem år og oppover. Min datter er tre år. Hun må vente til hun kommer i puberteten. Ikke før, nei, nei, sier Salhab.

Det er lett for oss hijab-løse å bli provosert av noen av uttalelsene til de intervjuede:

«Jeg føler at jeg mister troen hvis jeg tar den av, at det kan føre til at jeg begynner med bikini, singlet, alkohol.»

Her forventes det at man skal få en synkende følelse. Av at en selv som både liker bikini, alkohol og skulderbare topper, er et syndens menneske. Vi er rett og slett ikke like ærbare, like rene, ja, like gode som disse kvinnene.

Det beste man kan si om dette er at Aftenposten i det minste ikke levner noen tvil om hvor de selv står i kampen om de norske verdiene.

Aftenposten 

 

Kjøp Hege Storhaugs bok her (dansk utgave)