Tommel opp for hijab-bruk? NRK bedriver ifølge Jon Helgheim (FrP) den reneste PR-kampanjen for dette religiøse plagget. 

I NRK kjøres for tiden et innslag der programleder Faten Mahdi Al-Hussaini og hennes søstre sitter på cafe og småprater om det å gå med hijab i en norsk hverdag. Måten NRK fremstiller hijab-bruk på, får FrPs Jon Helgheim til å rase. Han er lei av den ukritiske PR-kampanjen for hijaben og alt det den innebærer.

Det er ingen hemmelighet at den profilerte FrP-politikeren Jon Helgheim er lite positivt innstilt til hijab i norsk offentlighet. Når NRK systematisk forsøker å normalisere og ufarliggjøre dette plagget, sier han tydelig fra.

I et innlegg på sin Facebook-side legger han ikke fingrene imellom i sin kritikk av hvordan NRK hemningsløst bruker Faten-søstrene til å fremstille hijab som en helt naturlig del av norsk hverdagsliv:

«Det er en motbydelig at NRK promoterer og normaliserer bruk av hijab», tordner Helgheim.

Han påpeker at dette er snakk om mye mer enn et vanlig hodeplagg.  Man mener hijab først og fremst er et religiøst og kulturelt symbol som ofte påføres barn og unge med tvang.

«Rundt om i hele landet lider barn under sosial kontroll og religiøs tvang. Ingen barn velger helt frivillig å skille seg ut med hijab eller andre religiøse plagg. Det ligger alltid en form for press bak”, sier Helgheim.

Han understreker at det er barnas situasjon som er den alvorlig her:

«Hva voksne kvinner gjør bryr jeg meg ikke om, men barna lengter etter noen voksne som tar ansvar og fjerner byrden fra deres skuldre. De kan ikke ta den kampen på egen hånd»

Ifølge Helgheim skal man ikke ta barnas forklaringer og «positive holdninger» til hijab for god fisk. Spesielt er han opptatt av hijab-bruk i skolen, noe han mener er en uting som aldri burde vært tillatt

«Et barn som bruker hijab, vil alltid forsvare det utad, men innerst inne ligger det svært ofte en lengsel om at dette skal ta slutt. Så lenge det er lov å bruke hijab på skolen, er det umulig for disse barna å gjøre et selvstendig valg om å ikke bære dette undertrykkende plagget.»

Han fremhever også at barn iført hijab kan bli stående utenfor fellesskapet i storsamfunnet:

«Det er umulig for barn med hijab å føle seg inkludert og føle seg som de andre. Dette er også litt av poenget med sosial kontroll og hijab på barn. Når NRK og slike som Faten promoterer hijab som noe positivt og fint, gjør de frigjøringskampen for barn under sosial kontroll enda vanskeligere.»

I NRK-innslaget demonstrerer Faten Mahdi Al-Hussaini tydelig hvordan nettopp hijab stiller henne selv på sidelinjen i det norske samfunnet. Den skaper et skille mellom henne og det hun kaller «folk». Men det siste mener hun trolig vanlige nordmenn:

“Folk har bad hair day. Vi har bad hijab day,” sier hun.

Helgheim tar et oppgjør med hvordan voksne muslimer hensynsløst tvinger barna inn i en religion og et livsmønster de selv ikke har noen forutsetninger for å ta stilling til. Barna tar livsavgjørende valg på vegne av barna.

“Jeg har sett nok konsekvenser av voksne som presser sin religion på sine barn. Av hensyn til foreldrene og religionen vil barn aldri utad støtte et forbud mot hijab på skolen.”

Han har selv erfart at det ikke er lett å være motstander av hijab på barn i Norge. Stigmatisering og drittpakker er prisen man må betale. Men det lar han seg ikke stanse av.

«Det vil bli mye kjeft å få for de som vil forby hijab. Men jeg er villig til å ta den kampen og den kjeften. Det er bedre at foreldrene blir sinte på oss politikere for å forby hijab på skolen, enn at sinnet går utover de barna som ikke vil gå med dette plagget!»

Dessverre vil neppe Helgheim få særlig støtte for sitt forsøk på å ivareta barns valgfrihet og styring over eget liv. Påfallende nok er det de som ellers argumenterer mest for barns rettigheter i innvandringsspørsmål, som er minst opptatt av å beskytte de samme barna mot religiøs tvang.

Den politiske venstresiden og dens plaprende medløpere i pressen er blitt de fremste til å undergrave barnas rettigheter i denne sammenheng. De har bare ikke forstått ett dugg av det selv.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.