Sakset/Fra hofta

Lagmannsretten har nettopp avsagt dom i Bayan/Hodne-saken og et flertall av dommerne mente at hijab må ansees som et religiøst plagg fordi det bare er muslimske kvinner som bruker det. Altså ikke et politisk plagg, mente lagmannsretten (selv ikke alle dommerne var enige).

At islam i mange land opererer både med politiske og religiøse påbud når det gjelder bekledning er uinteressant for en norsk domstol på Vestlandet. For vi i Norge må som alltid se det fra vårt synspunkt, selv om ex-muslimer sier at vi tar feil: hijab er et politisk symbol.

15874658_10154088105126302_4605929842242248537_o

Iran. Påbud om å være religiøs? Eller kan det være politisk…

Da er turen kommet til niqab. For her gjelder det andre prinsipper uavhengig om man mener at plagget er religiøst eller politisk. Ubehaget ved å være omgitt av ansiktstildekkede mennesker overstyrer fremdeles behovet for folks trang til å ikle seg religionen sin. Ihvertfall på skolen. Men fremdeles er det mange som ikke forstår at et samfunn fullt av svarte telt ikke er hva vi ønsker oss.

De mest naive, som Thorbjørn Jagland, tror at det holder med å ønske at niqab-bruken ikke sprer seg. Han vil ikke ha nikab i skolen, sier han, men han tror ikke at et forbud er løsningen:

– Jeg tror at innføring av et forbud vil gjøre at det blir en oppblomstring av bruk av nikab. Men jeg tror at ønsket om nikab-forbud i skolen også handler litt om at Høyre politisk måtte gi noe til Listhaug og Frp, sier Jagland.

Så et forbud vil øke bruken av niqab? Mener Jagland at flere kvinner plutselig vil bli mer religiøse, eller mener han at kvinnene vil ta på seg niqab på pur trass? I så fall vil dette være trass mot hva? Mot Norge? Mot nordmenn? Mot vår kultur? Her kan man helt klart velge mer enn ett svaralternativ. Forøvrig, hva mener Jagland egentlig er løsningen? Total underkastelse?

Niqab er så absolutt et politisk plagg. Det er bare stadiet etter hijab, som vi alle påtvinges å akseptere i toleransens navn. Islamisering går i etapper. Man tar det litt etter litt:

disappearing-women

Hvor synes Jagland at vi bør si stopp? Allerede nå synes han at rute 4 er helt akseptabelt og mener at vi heller ikke burde ha noe forbud for rute 5. I deler av Paris har kvinnene allerede forsvunnet fra gatebildet. 

Også religionshistoriker Kari Vogt (som burde vite bedre) mener at et niqab-forbud er «problematisk».  Heldigvis er 75 % av Norges befolkning uenig med henne (hvem er de 25 % som mener at niqab er greit?)

– Et forbud mot nikab er likevel problematisk og antagelig ikke veien å gå. Et forbud vil gjøre at flere vil ta plagget i bruk. Vi må heller bli mer fleksible og åpne for en debatt for å unngå at hodeplagget ikke blir så polarisert, sier Vogt.

Debatt? Vi må bli mer fleksible? Det er hennes løsning? Vi skal legge oss flate? Kari Vogt mener også at muslimske kvinner vil kle på seg niqab på trass hvis det blir et forbud. Hva så? Send dem hjem fra skolen og gi foreldrene en bot. Hver gang. Hvis foreldrene vil dytte barna sine foran seg i denne kampen, så er det deres valg. Andre forbud kan innføres med en straff, hvorfor skal dette være så umulig?

Njål Høstmælingen, som er menneskerettighetsekspert ved International Law and Policy Institute (ILPI), er ikke opptatt av våre menneskerettigheter, bare «de andres». Hun mener at Sylvi Listhaug bruker retorikk når hun uttaler selvfølgeligheter om Norge og hvordan vi lever her og at de 75 prosentene som ikke vil ha niqab i samfunnet skyldes at det er «slik vinden blåser nå»:

– Det er en tydelig bølge over hele Europa, der nikab og synlige muslimske plagg ikke er ønsket. Det er bare å se på retorikken til Listhaug, om at i Norge «spiser vi svin, drikker alkolhol og viser ansiktet vårt». Derfor overrasker ikke tallene. Det er slik vinden blåser nå, sier Høstmælingen.

For noe sludder! Hvis noen hadde spurt på 60-tallet om det samme, så ville motstanden sannsynligvis vært enda høyere. Var det slik «vinden blåste» den gangen også? Njål Høstmælingen insinuerer at det er høyrekrefter som ligger bak den ubehagelige følelsen når du møter «hufsa» på gatene.

niqab-oslo3

Slutt å dille med dette. Det er ikke vi som skal bli mer fleksible i forhold til en ideologi som mangler bremser og magemål.

Kom med forbudet!

VG