Muslimske Ap-politikere i Drammen bystyre vil forby hijab i skolen. De kaster seg dermed inn i den interne Ap-debatten om forbud mot de religiøse, ansiktstildekkende plaggene niqab og burka.

Hijab på barn er et mye større og mer alvorlig problem, mener bystyrepolitiker Aisha Ahmed, som ønsker et forbud mot hijab i norske skoler:

– Jeg er enig i at burka er kvinneundertrykkende, og at debatten er viktig. Men vi har større og viktigere problemer enn dette, sier Ahmed, og peker på at barn helt ned i barnehagealder blir presset til å gå med hijab.

– Dette er mye mer utbredt og alvorlig enn burka. Jeg ser det hver dag – barn ned i 5, 6 og 7 års alder som går med hijab. Barn må få være barn, mener Ahmed, som mener et eventuelt forbud må gjelde alle religiøse hodeplagg i skolen.

Også tidligere bystyrerepresentant Gulcan Øzalp er bekymret for bruken av hijab på barn, og mener at religiøse hodeplagg bør forbys i skolen:

– Mange foreldre er ekstremt opptatt av at barna skal gå med hijab fordi de vil at de skal bli vant til å gå tildekt. Da har ikke barna et fritt valg, sier Øzalp, som mener et forbud ville hjulpet både barna og foreldrene.

– Med et forbud slipper man også press foreldre imellom.

Stortingsrepresentant Lise Christoffersen, som får kraftig kritikk for forslaget om å forby niqab og burka, vil imidlertid ikke være med på noe forbud mot hijab i skolen:

– Forbud skal brukes i så liten grad som mulig. Men det går et skille der man pakker damer inn slik at vi ikke kan se hvem de er. Da har det gått for langt, sier Christoffersen.

Drammens Tidende: Ønsker forbud mot hijab

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.