Nytt

Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke ta stilling til et forslag om å forby niqab og burka på offentlige steder som skoler, kommunikasjonsmidler og offentlige etater. Han foretrekker å overlate avgjørelsen til lokale myndigheter.

– Når det gjelder forbud mot hijab eller burka, så vil jeg si følgende: Vi må skille mellom de to. Jeg mener at det er ganske stor forskjell på noe som dekker ansiktet, og noe som ikke gjør det, men som er et hodeplagg. Jeg tror at vi har en ganske god løsning, og det er at vi overlater til den enkelte skole og den enkelte kommune å vurdere om det er behov for regler eller forbud, sier statsministeren til NRK P2.

Dermed sparker Stoltenberg ballen fra seg i en sak som splitter hans eget parti. Innvandringspolitisk talskvinne, Lise Christoffersen, har uttalt seg for et forbud. Tidligere generalsekretær Martin Kolberg var i heftig polemikk med Siv Jensen sist uke om islamisering, men avsluttet likevel med å si at han som person var enig i et burka/niqab-forbud. Det synes også være en oppfatning som grasrota i partiet deler, og som går langt inn i SV.

Stoltenberg bekrefter inntrykket av en person som ikke vil ta stilling i følsomme innvandringsspørsmål. Det svekker hans autoritet.

Uttalelsen faller samme dag som en statistikk fra Mangfolds og integrasjonsdirektoratet som viser at ingenting engasjerer velgerne mer enn innvandring og islam.

Signalet fra toppen er altså; ikke noe, et ikke-standpunkt. Stoltenberg er tidligere kritisert for beslutningsvegring.

Stoltenberg vil ikke ha nasjonalt niqab-forbud
Mener det er best å la det være opp til den enkelte skole.