Antirasistisk senter (ARS) kaster seg glad inn i Arbeiderpartiets integreringsdebatt med å sammenligne de religiøse, ansiktstildekkende plaggene niqab og burka med slankekur, sminke og silikonpupper.

Ap har nedsatt et utvalg som skal utforme partiets integreringspolitikk, og et av forslagene er å forby de muslimske plaggene som dekker hele ansiktet:

– Niqab og burka hindrer vår jobb med likestilling. De damene som går med dette, er uintegrerbare. Identiteten deres er borte. De er ingen. De kan ikke fungere på en arbeidsplass når man ikke kan se verken ansiktet deres eller mimikken når de prater, sier stortingsrepresentant Lise Christoffersen som sitter i utvalget.

Men nei, skal man forby niqab og burka må man også forby alt det andre Antirasistisk senter opplever som kvinneundertrykkende, føler leder Kari Helene Partapuoli – og ramser opp velkjente, kvinneundertrykkende praksiser i fleng:

Silikonbryster
Kirurgiske inngrep gjort av skjønnhetsmessige årsaker
Playboy, Penthouse osv.
Missekonkurranser
Reklamer med lettkledde kvinner
Strippeklubber
Sminke
Slankekurer
Høye hæler
Hjemmeværende kvinner
Tradisjonen med at kvinner tar ektemannens etternavn
Tradisjonen med at barn stort sett får fars etternavn
Tradisjonen med at far leder datter til alter
Begrepet nordmann

– Hvis vi skal følge opp den enkle logikken og forbudslinjen hennes, bør man også forby en rekke andre kvinneundertrykkende praksiser, skisserer leder i Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli overfor VG Nett.


– Selv om vi er imot at kvinner presses til å ta silikon i puppene, kan vi ikke forby silikon. Det samme gjelder burka og niqab, sier Partapuoli.

Når det gjelder Kari Helene Partapuolis vurdering av stortingsrepresentant Christoffersens «enkle logikk» kan det være på sin plass å minne om Partapuolis og ARS` noe uheldige omgang med samme. I 2008 førte de engang så offensive antirasistenes logiske tankegang bl.a. til at de måtte opponere mot sin egen kampanje for begrepet ubevisst rasisme – som de selv hadde funnet på og rett før lansert for det rasistiske folket ved hjelp av et innleid PR-byrå – umiddelbart etter å ha blitt konfrontert med konsekvensene av samme tankegang.

Der man først insisterte på at hva andre eventuelt tror og mener at du tenker er ditt ansvar og ditt problem – fordi det selvfølgelig er din ubevisste rasisme – insisterte man to dager etterpå at hva andre tror og mener at du tenker overhodet ikke er ditt ansvar og ditt problem. At Partapuoli og ARS sliter litt med selv så enkel logikk som Christoffersens er med andre ord ikke særlig overraskende.

Etter å ha betrodd oss hva Kari Helene Partapuoli føler at er innmari kvinneundertrykkende, kommer man naturligvis til det egentlige poenget. Som er at hun og ARS helst så at slike debatter ikke fant sted i det hele tatt fordi hun og ARS ikke liker slike debatter. Derfor legger man vektig til at «forslaget om forbud mot niqab og burka skader integreringsdebatten, og forsterker negative stereotyper om norske muslimer».

Men mens det er svært vanskelig å se hvordan Ap-debatten om niqab og burka skulle forsterke negative stereotyper om muslimer som ikke bærer niqab og burka, så er det meget enkelt å se hvordan Kari Helene Partapuolis og Antirasistisk senters utspill forsterker samtlige negative stereotyper om Kari Helene Partapuolis og Antirasistisk senters virkelighetsforståelse og ikke minst evne til å tenke noe nytt og nyttig.