Antirasistisk senter (ARS) er misfornøyd med VGs angivelige skremselspropaganda, da den radikale islamistorganisasjonen Islam Net ikke er representativ for islam i Norge. VG burde heller valgt å fokusere på moderate grupper, synes Antirasist-leder Kari Helene Partapuoli – i et svært interessant og spenstig utspill fra en organisasjon hvis eksistensgrunnlag er deres selvvalgte og statsstøttede fokus på alt annet enn moderate grupper i samfunnet.

Islam Net har over 1.000 betalende medlemmer og 5.000 tilhengere på Facebook. Hvor mange har Vigrid eller nynazister generelt? Partiet Norgespatriotene – som ARS fortalte til alle som gadd å høre at var ekstremt problematisk – fikk hele 184 (hundreogåttifire) stemmer ved valget i 2009.

Også leder Kari Helene Partapuoli ved Antirasistisk Senter ser store problemer ved at partier som NorgesPatriotene kan få spre budskapet sitt.

— Dette er jo ikke noen stor organisasjon, men ved å gi dem sendetid, kan det virke som om de er større enn de er og budskapet deres vil nå ut til flere. Å sende et budskap som er så hatfullt, fullt av løgn og bygget på skremselspropaganda er ekstremt problematisk, mener hun.

ARS fokuserer også på totalforbud mot bruk av symboler som hakekors – rekk opp hånden alle som har sett noen med slike accessories i omgangskretsen de siste 20 år? – og gjorde i den anledning Norges befolkning oppmerksomme på sitt ubehag over et hakekors-dekorert Storting i forbindelse med filminnspillingen av Max Manus i samme VG i 2008. – Kunne de ikke brukt dataanimering? Noen kunne jo bli støtt av synet, sa Kari Helene Partapuoli i ARS. Og naturligvis ble noen det: yrkesantirasisten Kari Helene Partapuoli i ARS, for eksempel. Så godt som alle andre har jo ellers en tendens til å se forskjell på filminnspillinger og virkelighetens verden.

På spørsmål om man ikke bør skrive om ekstreme islamister, svarer Partapuoli:

– Jo det skal man, men man har et ansvar om å dekke dette nyansert. VG begynner sin serie om innvandring med muslimene, ikke med den største gruppen som er polakker.

Hvordan er det så med ARS` i alminnelighet og i særdeleshet Kari Helene Partapuolis egen nyanserte – og statsstøttede – dekning av tilstanden i Norge? Den er oppsummert i artikkelen: Det finnes en rasist i oss alle! fra 2008. På samme tid lot det for øvrig til at Antirasistisk senter følte at de hadde fått litt for lite å gjøre her til lands, noe de forsøkte å kompensere for ved å lansere begrepet Ubevisst Rasisme. Den logiske tankegangen bak Ubevisst rasisme var imidlertid så frynsete i kanten at ingen hørte mer om saken etter at Antirasistisk senter uheldigvis ble konfrontert med sin egen logikk.

Antirasistisk senters tydelige frykt for å bli overflødige var ikke ubegrunnet: I november 2009 proklamerte Politiets Sikkerhetstjeneste at det norske nynazist-miljøet var knust. Mens flere land i Europa opplevde en økning i høyreekstremistisk aktivitet, var aktiviteten i Norge på det laveste nivået på mange år. Tidligere samme høst hadde både den nynazistiske organisasjonen Vigrid og partiet Norgespatriotene lagt virksomheten ned.

Så hvis det ikke er god kutyme å fokusere på ekstreme grupper lenger, da er det vel bare et tidsspørsmål før ARS følger sitt eget råd og legger ned seg selv?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂