Sakset/Fra hofta

Det offisielle Norge trengte et ideal som kunne overbevise dem om at norske muslimer var mot ISIS. De fant Faten Mahdi al-Hussaini. Når noen peller glorien av henne, blir de rasende.

Debatten handler derfor mer om den som våger å røre ved deres modell. Det er nederdrektig og sjofelt. Det offisielle Norge vil ha sine idealer eller illusjoner i fred.

Men det er ikke noe merkelig med det som kommer frem: Faten er shia fra Irak. Hennes familie ble forfulgt av Saddam. Familien flyktet til Norge. Hun er troende shia og tilknyttet en moske med forbindelser til Iran. På hennes Facebook-side, som hun selv innrømmer å ha rensket, finnes det fortsatt klare tegn på at hun er troende i den offisielle kollektive betydningen, som betyr tette bånd til Khomeinis Iran.

Her ligger hyllester til Mads Gilbert, videoer med tittelen: Who are the real terrorists, med amerikanske soldater som «tilstår» forbrytelser i Irak. Det er slikt stoff Iran liker å spre. Det skaper et bilde av USA som de virkelige ødeleggerne i Midtøsten. Her ligger hyllester til imamene Ali og Hussain, rapport fra pilgrimstur til den hellige byen Kerbala. Det er mye islamsk poesi, til Secret Garden-musikk. Ayatollah Khomeini er også en leder for Faten.

Forbauset? Det er det neppe noen grunn til. Faten kommer fra en gruppekultur. Hennes motiv for å gå flammende i rette med ISIS og Profetens Ummah er like mye at sunniene slakter shiaer. Men de som forsvarer shiaene er heller ingen rettferdighær. Det er Hizbollah og Revolusjonsgarden.

Velkommen til den sekteriske krigen.

Dette er uvelkomne opplysninger for de som desperat ønsker seg en heltinne. Hege Storhaug har ødelagt. De føler seg personlig fornærmet.

Det trenger ikke være en uløselig motsetning mellom de to versjonene. Faten kan godt mene fordømmelsen av ISIS med hele sitt hjerte. Men beveggrunnene er mer komplekse. De har med motsetningene mellom shiaer og sunnier å gjøre, som nå er blitt dødelige.

Norske opinionsdannere kan velge å forholde seg til virkeligheten eller lage sin egen.

Det har allerede vært voldelige sammenstøt mellom kurdere og salafister i Tyskland, og mellom yezidier og salafister. Det er ingen grunn til at ikke også konflikten mellom sunnier og shiaer skulle gi seg voldelige utslag. Men på ett punkt tar Storhaug feil: det er lite sannsynlig at shia-krigere vil utgjøre samme fare for Vesten som sunni-krigerne.

 

 

http://www.vg.no/nyheter/meninger/islam-debatten/vg-mener-muslimer-maa-med/a/23284487/

 

http://www.vl.no/samfunn/frykter-muslimer-isoleres-i-norge-1.89181

 

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/islam-debatten/refser-storhaug-etter-faten-kritikk/a/23283420/

 

https://www.facebook.com/faten.mahdi.9?fref=ts

 

http://www.rights.no/2014/08/avsloring-skal-vi-ta-tak-i-hjernevasken/

 

http://www.rights.no/2014/08/aftenposten-pa-lederplass-i-dag/

 

http://www.rights.no/2014/08/stotter-aftenposten-ayatollaene-i-teheran/