Innenriks

Stillbilde: NRK

 

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre var gjest på TV-nyhetene på NRK1 i dag morges, og ble naturlig nok spurt om sin reaksjon på terrorangrepene i Barcelona og Cambrils. Opposisjonslederens svar lød:

– Nei, det er jo den tanken at: Skjer det igjen? Når det har skjedd i London, Stockholm, så er det dette håpet om at nå blir det slutt på det, men jeg hørte britisk etterretningssjef si i går at dette må Europa leve med lenge fremover, for det å beskytte seg mot at noen tar en bil og kjører inn i en folkemengde, det kan du ikke garantere deg mot. Men så tenker jeg jo det at Spania er et land som har opplevd mye terror opp gjennom tidene, klart å leve videre med det. Jeg husker ETA og den kampen der. Så dette er et samfunn som har en innebygd beredskap mot det.

Svaret er typisk for en kombinasjon av flere egenskaper som er betegenende for Støre.

Et element i cocktailen er den livsfjerne tilbaketrukketheten: Skjer det igjen? Men hvordan kunne han unngå å forvente at det skjedde igjen, når dette er en angrepsmetode som IS anbefaler i sine egne publikasjoner? Som har pågått i lang tid i Israel, og siden den 14. juli 2016 har vært en sikkerhetstrussel i underbevisstheten også i Europa?

Hvordan kan en mann som tar sikte på landets høyeste embede nære et «håp om at nå blir det slutt på det» lenge etter at ethvert barn har oppgitt denne grunnløse illusjonen? Var det først i går – og takket være en britisk tjenestemann – det endelig gikk opp for ham at trusselen er permanent? Har han ikke sine egne rådgivere, eller er de bare noen tufser? Bruker han useriøse aktører til mer enn å male huset?

Et annet trekk ved Støre som uroer, er den uforpliktende bagatelliseringen. Vi kan ikke garantere oss mot trusselen. Likeledes den virkelighetsfjerne relativiseringen: Spania greide å hanskes med ETA, så de klarer nok dette også.

Denne mannen er høyt hevet over alminnelige dødelige, og han etterlater et bestemt inntrykk av at han ikke viser noe større personlig engasjement for vanlige menneskers trygghet. Støre hverken forstår situasjonen eller tar tak i den. Man kan si det fyndigere på engelsk: He doesn’t connect and he doesn’t commit.