Irans president Rouhani er så provosert over de nye amerikanske sanksjonene at han truer med å trekke Iran fra atom-avtalen.

Donald Trump har ved flere anledninger omtalt avtalen i negative vendinger og som en stor innrømmelse til Iran. Nå er det Iran som truer med å trekke seg.

Irans president Hassan Rouhani advarer om at Iran i løpet av timer kan trekke seg fra atomavtalen fra 2015 hvis USA fortsetter med sanksjoner og tvang.

– Den mislykkede erfaringen med sanksjoner og tvang førte den forrige administrasjonen deres til forhandlingsbordet, uttalte Rouhani om USA i en tale til den iranske nasjonalforsamlingen tirsdag. (….) (NTB)

USA innførte sanksjonene som svar på Irans rakettprogram. Iran har også et nukleært samarbeid med Nord-Korea. De to ting må sees i sammenheng.

Når det første den nyvalgte nasjonalforsamlingen i Teheran gjør, er å bevilge fire milliarder til et rakettprogram, er det som å gi USA fingeren.

Nasjonalforsamlingen i Iran har vedtatt å sette av over 4 milliarder kroner til videreutvikling av landets rakettprogram.

Hensikten er å slå tilbake mot det nasjonalforsamlingen kaller kamp mot USAs «eventyrlyst» og sanksjoner, og formålet er også å styrke den iranske Revolusjonsgardens oppdrag i utlandet.

– Amerikanerne bør vite at dette var vår første handling, sa nasjonalforsamlingens president Ali Larijani etter at vedtaket ble fattet med overveldende flertall.

Parlamentarikerne stemte for en tiltakspakke som skal «konfrontere terror- og eventyrlystaktige handlinger fra USA i regionen». (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.