Gjesteskribent

Foto: Doug Varrieur oppdaget et hull i Floridas våpenlovgivning som tillater private skytebaner. Nsboene protesterte, men myndighetene kunne intet gjøre. Foto: Andrew Innerarity/Reuters/Scanpix

Begynnende debatt i Sverige om private skal få ha skytevåpen for å beskytte seg mot terrorister. Følger bare en europeisk trend.

I et debattinnlegg på det svenske nettstedet Nyheter i Dag tar en skribent til orde for at private skal kunne beskytte seg og sine med håndvåpen. Sverige har stort sett de samme regler for våpenkjøp som her i Norge: jaktgevær (hagle, rifle) kan eies av registrerte jegere, og håndvåpen (pistol o.l.) kan eies av registrerte og aktive medlemmer i skytterklubber.

Frykten for å bli et tilfeldig mål på gaten, på konsert eller endog i eget hjem, får folk til å reflektere:

De som är emot en legalisering av skjutvapen måste fråga sig själva, vart hade du själv velat befinna dig när en terrorattack sker? På en plats där laglydiga medborgare bär vapen? Eller en plats där de inte får det?

Vi skal ikke mange år tilbake før slike spørsmål neppe hadde funnet vei inn i et debattinnlegg. Spørsmålsstilleren ville blitt avskrevet som komplett paranoid på stedet, i alle fall her i Skandinavia. Men i dag er dette tanker som åpenbart flere allerede har tenkt, ikke minst på kontinentet:

I følge en artikkel i Finansavisen 30.05.17 (ikke på nett) siteres bl.a. en fransk kilde som forteller om en dramatisk økning i antall medlemmer i en pistolklubb, fra 35 til 800 på få år. Økningen skyldes angivelig økt frykt for kriminalitet, terror og vold, men en forklaring er også at hundrevis av nordafrikanske menn har flyttet til området.

I en undersøkelse gjort av det franske L’Obs kommer det frem at antall medlemmer i franske pistolklubber har økt med 40% siden 2011. Før 2015 var økningen bare en vag trend, men etter Bataclan, Nice og Charlie Hebdo-massakrene har dette endret seg drastisk, heter det.

Den samme trenden ser man også i Köln. I hele 2015 søkte 408 personer om å eie håndvåpen. Så kom nyttårsaften og de massive, seksuelle overgrepene mot tilfeldige kvinner. I løpet av bare de to første ukene av 2016 skal politiet i Köln ha mottatt 304 slike søknader.

Den svenske skribenten skriver videre:

Jag har alltid vart emot legalisering av skjutvapen. Men terrorattackerna som haglar över Europa har fått mig att fundera på om denna inställning inte är dåligt underbyggd. Nolltolerans mot skjutvapen är egentligen bara att försöka göra problemet till något annat än vad det verkligen är. Vad som används för att utföra terrordåd är mindre relevant. Mer relevant är vad människor kan använda sig av för att skydda sig mot attacker när de faktiskt sker.

Og avslutter slik:

Det finns många sätt att bekämpa terrorism. Sociala, psykologiska och politiska områden är alla relevanta. Men vi måste se till det praktiska också. Varför ska vi bara sitta och vänta på att få bli dödade av islamister? Har vi inte rätten att försvara oss själva?

Daværende generalsekretær i Interpol, Ronald Noble, gjorde seg etter angrepene i Westgate-senteret i Nairobi i 2013 noen betraktninger overfor ABC News 1 :

“Ask yourself: If that [attack in Westgate mall] was Denver, Col., if that was Texas, would those guys have been able to spend hours, days, shooting people randomly?» Noble said, referring to states with pro-gun traditions. «What I’m saying is it makes police around the world question their views on gun control. It makes citizens question their views on gun control. You have to ask yourself, ‘Is an armed citizenry more necessary now than it was in the past with an evolving threat of terrorism?’ This is something that has to be discussed.

Enhver regjerings grunnleggende oppgave er å sørge for borgernes sikkerhet. Kan vi stole på at oppgaven blir tatt alvorlig nok?