Sakset/Fra hofta

Svensk politi i sentrum av Stockholm 7. april 2017. Foto: Daniel Dikson / Reuters / Scanpix.

 

Sivilsamfunnets normale funksjon er et godt stykke på vei satt ut av spill i den svenske hovedstaden denne april­fredagen. Gatene er tømt. Sentrum er i praksis stengt.

Riksdagen ble blokkert kort etter selve ugjerningen i Drottning­gatan. Sentral­stasjonen ble evakuert, og togtrafikken og annen kollektiv­transport har stanset opp. Syke­husene går i katastrofe­modus, og ekstra personell kalles inn. Kinoer, opera og teatre avlyser sine fore­stillinger. Kulturhus stenger. Folk sitter fortsatt i sine kontorer uten å kunne gå hjem ennå. Telefon­nettet er over­belastet.

Mange mennesker får altså merke at normaliteten opphører, selv om de ikke befant seg i umiddelbar nærhet av åstedet i ettermiddag.

Og i gatene øker nærværet av bevæpnet politi, slik vi er blitt vant til fra Paris. Det er Midtøsten som kommer hjem. Det man tidligere hadde stiftet bekjent­skap med i Tel Aviv og Jerusalem, er også kommet til Europa: til Nice, Berlin, London – og Stockholm.

Det mislykkede selvmords­attentatet i samme område i desember 2010, virker uendelig lenge siden. Bombene drepte bare terroristen.

Nå er det en helt annen metode som gjelder. Det er bare noen dager siden Abu Hassan al Muhajir oppfordret til nye angrep. 14. juli, 19. desember, 22. mars, 7. april. Det kommer tettere.