Nytt

Tre døde 26. mars: Tre personer er funnet døde i en bil som sto i brann ved en idrettsplass utenfor Uppsala i Sverige.De døde ble oppdaget torsdag kveld da politi og brannvesenet rykket ut for å slokke bilbrannen. Foto: Staffan Claesson/TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

I kjølvannet av koronasmitten kan den organiserte kriminaliteten bli enda råere. I Sverige, som i Norge, øker konkurransen om dopmarkedet. Færre fester og mindre forbruk og økte grensekontroller fører til redusert salg og mindre narkotika tilgjengelig for salg. 

«En viss del av kundesegmentet har en redusert etterspørsel, som f eks «partyknarkare»,» sier Sven Granath, analytiker i den svenske politimyndigheten til SVT. Stengte grenser får større påvirkning på gjengenes inntekter. «At det ikke finnes noe å selge lengre tror jeg kommer til å føre til økt konkurranse. Gjengene kommer til å forsøke å drive inn gammel gjeld og forsøke å finne andre inntektskilder. Jeg tror bransjen kommer til å bli hardere.» Granath sier til SVT at dette igjen kan føre til flere skyteepisoder. 

Politiet selv er også rammet av korona, med flere sykemeldinger og økte ressurser til grensekontroll. Situasjonen blir utnyttet av de gjengkriminelle. 

Antallet skyteepisoder øker i Sverige, til tross for at samfunnet er mer nedstengt som følge av korona og økt innsats fra politiet, blant annet gjennom Operasjon Rimfrost, som ble startet opp 12. desember i fjor. Mellom 1. januar og 15. april 2020 er totalt 15 personer drept i skyteepisoder i Sverige, det er på nivå med samme periode i fjor. Det totale antallet skyteepisoder, 86, og antallet skadde, 32, har imidlertid økt sammenliknet med samme periode i 2019. 

Gjennom Operasjon Rimfrost har det svenske politiet så langt gjennomført hundretalls husransakelser og beslaglagt blant annet 545 våpen og 100 kilo sprengstoff fram til 24. april. 200 personer har blitt tatt for ulike type kriminalitet. 

Det skytes med automatvåpen mot privatboliger i dagens Sverige. Natt til søndag:

En skottlossning har inträffat mot en bostad i Hallunda i södra Stockholm.

Enligt uppgifter till Expressen har huset beskjutits med automatvapen och 10 till 15 skott avlossades.

Polisen säger att man påträffat misstänkta skottskador på en bostad i området.

– Jag vaknade av att hundarna skällde, sedan hördes en kort skottsalva, berättar en granne i området.