Departementet viser en så unnvikende holdning i forhold til nærgående ulv at man må spørre seg hva de har tenkt. Lokalbefolkningens tillit kan de se langt etter. En radiomerket ulv har beveget seg inn i bebyggelsen ved Søre Osen i Trysil. Likevel blir den ikke felt, men bare «skremt».

Slettås-ulven blir beskrevet som spesielt nærgående, og rovviltnemnda vedtok egentlig å skyte hele flokken. Men regjeringen sa nei, da de mente skadepotensialet ikke var godt nok dokumentert.

Departmentet legger til grunn at ulven må være synlig aggressiv før det kan gis tillatelse til felling. Men med en slik innstilling kan det være at det blir ulven som slår til først. Hva gjør regjeringen da?

– Det er en valp, ei åtte måneder gammel tispe, som ble observert ved Osensjøen i går og har vært inne på et gårdstun i Søre Osen. Hun gikk for seg selv og gjennom det gårdstunet, og det er også flere som har sett henne, sier seksjonssjef Lars Bendik Austmo i Rovviltseksjonen i Statens Naturoppsyn til VG.

Statens Naturoppsyn dro til Søre Osen, fant ulven ved peiling og forsøkte å skremme den bort.

Den lokale ulvemotstanderen og Ap-politiker Halvor Sveen sier til VG at han reagerer på at ulven ble jaget bort, når hele poenget med radiomerkingen er å se hvor nært ulven går.

– Det er helt utrolig at myndighetene drar til Søre Osen og skyter et varselsskudd for å skremme den bort, mens det de skulle gjøre var å kartlegge bevegelsene for å avdekke unormal atferd, sier Sveen, som mener ulven nå skulle blitt skadefelt.

Statsråd Vidar Helgesen inntok samme holdning i diskusjon om når det var tilrådelig å skyte ulv, i en diskusjon i Dagsnytt 18. Det var ikke nok at en ulv hadde beveget seg i nærheten av en barnehave. Den måtte vise aggressiv atferd, ifølge statsråden.

Med en slik definisjon kan det være for sent. Det er samme restriktive holdning statsråden legger til grunn som i omgang med kriminelle. Vanlige folk får ikke lov til å forsvare seg før skaden er skjedd.

Dette er holdninger som er uforenlige med folks rettsoppfatning.

Helgesen leker med regjeringens skjebne.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/ulv/ulv-fra-omstridt-flokk-var-inne-paa-gaardstun-i-hedmark/a/23913377/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂