nationaltheatret

Nationaltheatret  vil under Ibsendagene fremføre en tekst hvor det virker som Nationaltheatret beklager samarbeidet med det israelske nasjonalteatret Habima. Teksten, som er gjengitt i Morgenbladet,  er altså et stunt, men det virker som om noen gjerne vil bruke anledningen til å fremføre hva teatret burde stå for.

Nationaltheatret samarbeidet i 2013–15 med det israelske nasjonalteateret, Habima, om prosjektet Terrorisms, som ble organisert av den europeiske teaterunionen, UTE. Habima bryter med internasjonal rett når de spiller teater for de ulovlige jødiske bosetningene i de okkuperte palestinske områdene på Vestbredden.

Nationaltheatret visste ikke at Israel er en humanistisk kulturnasjon. Men etter research formodentlig i NRK, i Den norske kirke og diverse NGO-er, fant de ut at Israel er en apartheidstat.

Da vår teatersjef Hanne Tømta i 2013 inngikk samarbeidet visste vi ikke hvilken betydningsfulle rolle Habima og andre israelske kunstinstitusjoner spiller i å normalisere den israelske okkupasjonen. Vi visste ikke at kunst og teater er ekstremt viktige virkemidler for staten Israel i et forsøk på å skape et inntrykk av å være en humanistisk kulturnasjon, fremfor en apartheidstat. Vi visste det ikke, fordi vi ikke hadde gjort noen form for research.

ANNONSE

 

Morgebladet

ANNONSE
Liker du det du leser? Vipps noen kroner til Document på 13629