Nytt

Nationaltheatret  vil under Ibsendagene fremføre en tekst hvor det virker som Nationaltheatret beklager samarbeidet med det israelske nasjonalteatret Habima. Teksten, som er gjengitt i Morgenbladet,  er altså et stunt, men det virker som om noen gjerne vil bruke anledningen til å fremføre hva teatret burde stå for.

Nationaltheatret samarbeidet i 2013–15 med det israelske nasjonalteateret, Habima, om prosjektet Terrorisms, som ble organisert av den europeiske teaterunionen, UTE. Habima bryter med internasjonal rett når de spiller teater for de ulovlige jødiske bosetningene i de okkuperte palestinske områdene på Vestbredden.

Nationaltheatret visste ikke at Israel er en humanistisk kulturnasjon. Men etter research formodentlig i NRK, i Den norske kirke og diverse NGO-er, fant de ut at Israel er en apartheidstat.

Da vår teatersjef Hanne Tømta i 2013 inngikk samarbeidet visste vi ikke hvilken betydningsfulle rolle Habima og andre israelske kunstinstitusjoner spiller i å normalisere den israelske okkupasjonen. Vi visste ikke at kunst og teater er ekstremt viktige virkemidler for staten Israel i et forsøk på å skape et inntrykk av å være en humanistisk kulturnasjon, fremfor en apartheidstat. Vi visste det ikke, fordi vi ikke hadde gjort noen form for research.

 

Morgebladet