Nytt

Mens man i Norge sender innvandrergutter som ikke vil oppføre seg som folk på hyggedager til Tusenfryd, har danskene tatt steget videre. Fire gutter hadde skapt så mye bråk at Holstebro kommune besluttet å sende dem avgårde for sommeren for å unngå mer skade. Men de ble ikke sendt til en dansk sommerleir og tildelt hver sin fiskestang – neida de fikk en egen Europa-tur, selvfølgelig med et forsvarlig antall av pedagoger som følgesvenner.

Turen gikk til Kypros, Hamburg og København. Ittno’ knussel. Totalprisen for Hostebro kommune ble på 400.000 kroner. Det får jo et par billetter til Tusenfryd til å blekne. Blekne gjorde forøvrig danskene også da de oppdaget kommunens økonomiske prioriteringer. Før de slo over i en hissig rødfarge. Men Direktør for Børn og Unge i Holstebro, Mads Gammelmark, kan berolige dem:

– Jeg kan sagtens forstå, at folk synes det er en dyr løsning, men alternativet kunne være blevet langt dyrere. Vi har at gøre med nogle unge mennesker, som har meget svært ved at begå sig og holde sig inden for rammerne. Derfor tog vi en velovervejet men hurtig beslutning om at sende dem ud af byen, siger han til TV 2.

– Det er vigtigt, at folk forstår, at der ikke er tale om en ferie med badedyr og sutsko. Vi har lagt en strategi for, hvordan vi kunne arbejde målrettet med de her unge og forsøge at løse deres problemer. Vi kan ikke tvinge dem til at samarbejde, og derfor var vi nødt til at tilbyde dem noget, de havde lyst til at deltage i, forklarer Mads Gammelmark

«Alternativet kunne blitt dyrere». Disse fire guttene kunne ha forårsaket skadeverk for mer enn 400.000 i løpet av tiden de har vært bortreist. «Vi kan ikke tvinge dem til å samarbeide», sier han, så de måtte få lov til å gjøre noe de hadde lyst til. Det er nesten helt umulig å forstå at man gir etter på den måten og belønner dem med «noe de har lyst til å gjøre». Hva har de «lyst til å gjøre» til neste sommer? Surfe i Hawaii? Hva ønsker pedagogene seg?

Nei, dette er bare en svært dyrere variant av å gi en trassig unge iskrem.

Kanskje dette er en idé for svenskene? Tømme hele Rosengård og sende alle til Kypros for sommeren? Da blir det vel mindre bilbranner. Kanskje forsikringsselskapene kunne sponse turer for de ivrigste pyromanene? De kunne lage et filmprosjekt ut av det: Sällskapsresan 5.

 

Kypros

Pedagoger trenger da også litt ferie.

TV2.dk