Sitat

Om den der krig. Vi er ikke i krig med islam. Vi er meget langt fra at være det. Det har ikke noget med islam at gøre, men kun med os selv. Vi lever ikke op til betingelserne for at kunne føre krig.

Første basale betingelse for at kunne føre krig er, at man har et selv. Dette selv er adskilt fra den anden af en grænse. Vi har hverken et selv, en grænse eller en anden. Alle er os selv.

Anden basale betingelse for at føre krig er, at man har modet til at forsvare selvets grænse mod overskridelser. Har man ikke det, vil man være tilbøjelig til at glide tilbage til selvløsheden og grænseløsheden. Uden modet til at være, hvorfra skulle der komme et mod til at forsvare? Nej, vi kalder os et multikulturelt samfund. Et multi-identitært samfund?

Tredje betingelse er selvfølgelig, at der er en fjende. En, der overskrider ens grænse. Det har vi i rå mængder. Men første betingelse er det afgørende: At der overhovedet er et selv og en grænse. Der er én grund til, at vi ikke oplever at have en fjende, og det er, at vi ikke har et selv og en grænse.

Masser af nyere filosofi handler kun om den ene ting: Vi må ikke føre krig. Vi må ikke få fjender. Vi må ikke finde noget ondt eller fremmed. Vi må ikke ekskludere noget. Vi må ikke foragte noget. Vi må ikke må sætte en grænse, der gør os til os og resten til noget andet.
Glem al snak om krig, vi er ikke filosofisk i stand til det.

Ulla Nørtoft Thomsen