Sakset/Fra hofta

Hellig overbevist, bokstavelig talt, om at han skulle utføre Allahs gjerning, kjørte tyskeren Harry Sarfo og en venn fire dager i strekk fra Bremen til IS-kontrollert område i Syria for å slutte seg til terror-organisasjonen. Da han kom frem fikk han beskjed om å reise hjem igjen. IS trengte soldatene sine i Europa. Særlig i England og Tyskland. I Frankrike derimot, hadde de visst mer enn nok folk.

“My friend asked them about France,” Mr. Sarfo said. “And they started laughing. But really serious laughing, with tears in their eyes. They said, ‘Don’t worry about France.’ ‘Mafi mushkilah’ — in Arabic, it means ‘no problem.’”

Denne samtalen fant sted i april i fjor, sju måneder før de koordinerte terroraksjonene i Paris. New York Times har intervjuet Harry som er dømt til tre års fengsel for terrorisme. Intervjuet er fascinerende lesing. Sarfo, som vanket i en radikal moske i Bremen, forteller at prosessen da han meldte seg til tjeneste omtrent var som et vanlig jobbintervju.

A man with a laptop conducted an intake interview. “He was asking normal questions like: ‘What’s your name? What’s your second name? Who’s your mom? Where’s your mom originally from? What did you study? What degree do you have? What’s your ambition? What do you want to become?’” Mr. Sarfo said.

NY Times

Harry Sarfo – terrordømt

IS blir ekstra interessert om man kan vise til et kriminelt rulleblad. Særlig hvis man har kontakter innen organisert kriminalitet og kan skaffe falske ID-papirer eller kjenner noe som kan smugle folk inn til Europa. Sarfo avslører at IS er godt organisert, og at det er en avdeling som kalles Emni som står for planlegging av terroraksjoner utenfor Syria og er organisasjonens egen etterretningstjeneste.

Emni har forgreninger i flere verdensdeler og alle er under kontroll av Abu Muhammad al-Adnani, som er en organisasjonens øverste ledere og strateg. Han mener det er tettere bånd mellom de som har gjennomført terroraksjoner i Europa og IS enn myndighetene forstår. IS bruker «rene folk» som holder en lav profil og helst ikke skal være i myndighetenes søkelys som bindeledd mellom terrorister som utfører de grusomme handlingene og selve hovedorganisasjonen.

IS utviser stor kreativitet i arbeidet med å holde seg under radaren. Blant annet forteller Sarfo at IS råder folk til å bestiller all-inclusive chartertur til Tyrkia for deretter å bli smuglet over til IS-kontrollerte områder hvor de gjennomgår rask våpentrening for deretter å reise charter hjem igjen.

Få, om noen, blir nervøse av å høre om folk at de har vært på chartertur til Tyrkia, når de i realiteten har fått en rask innføring i terroristenes ABC.

Since late 2014, the Islamic State has instructed foreigners joining the group to make their trip look like a holiday in southern Turkey, including booking a return flight and paying for an all-inclusive vacation at a beach resort, from which smugglers arrange their transport into Syria, according to intelligence documents and Mr. Sarfo’s account.

Sarfo forsto etter en stund at han hadde gjort en grusom feil ved å rekruttere seg. Han rømte, kom seg tilbake til Tyskland i juli og fjor hvor han ble pågrepet på flyplassen og tilsto alt.

Se hele intervjuet med Harry Sarfo i nytimes