Nykene sett fra Skomvær fyr

Nykene sett fra Skomvær fyr.

Det var Grundtvig som kalte Norge for Klippelandet, Nordens Petrus, og når man ser de høye, bratte fjellene som ligger som perler på en snor utenfor den lille øya Røst i Lofoten, kan man også skjønne hvorfor.
I 1432 var det Pietro Querini som møtte synet av disse fjellene, da han som en av få overlevende krabbet i land på en av de ubebodde naboøyene. Der ble han reddet av fiskere fra Røst. Den lokale presten fungerte som tolk. Senere skrev Querini ned beretningen om sitt møte med sine redningsmenn- og kvinner etter å ha levet i om lag tre måneder sammen med dem. Menneskene på Røst, eller frelsens øy som han kalte den, fikk til gjengjeld en meget god attest av den italienske adelsmann:

«Mennene på disse øyene er de mest plettfrie mennesker, og har et vakkert utseende, det samme gjelder kvinnene deres. Så troskyldige er de at de ikke bryr seg om å låse for noe, ikke en gang kvinnene passer de på. Og dette var lett å se, for i samme rom der mann og hustru og barn lå og sov, der bodde også vi, og i vårt påsyn kledde de seg nakne når de skulle gå til sengs. Hver torsdag pleide de å ta badstu, og da kledde de av seg i huset, og gikk fullstendig nakne til badstuen et steinkast borte, der de blandet seg med mennene. De er (som jeg før har nevnt) de frommeste kristne, og på helligdagene unnlater de aldri å gå til messe. I kirken kneler de alltid når de ber, og det hender aldri at de mumler besvergelser, forbanner helgener eller nevner djeveles navn.»

Selve Røstlandet er flatt som en pannekake, beskyttet av Værøy og Lofotveggen mot nord og nykene med de berømte fuglefjellene i sørvest. De dramatiske fjellformasjonene rundt øyene har inspirert en rekke kunstnere, og er blant annet gjengitt i flere av arbeidene til Theodor Kittelsen og Kaare Espolin Johnson.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂