Thomas Mair ville ikke si sitt navn da han ble fremstilt for forhørsretten lørdag morgen. I stedet for navnet, svarte han: «My name is death to traitors freedom for Britain».

Det underbygger at han var politisk motivert, men spørsmålet er om hva politisk vil si for en mann som åpenbart var psykisk syk.

Etterforskningen konsentrerer seg både om hans sykdomshistorie og den politiske litteraturen og objektene man fant hjemme hos ham. Dette var litteratur og gjenstander som går helt tilbake til 1993.

Mr Mair, 52, who is in police custody, had allegedly bought a number of manuals from an extremist group in the US, which explained how to construct a home-made gun and make munitions. There were also reports that police had found ‘Nazi regalia’ at his home.

Mair kjøpte materialet fra National Alliance, en nazi-inspirert bevegelse grunnlagt av William Pierce. Også Oklahoma-bomberen var inspirert av National Alliance. Det er Southern Poverty Law Centre (SPLC) som har funnet ut dette. SPLC er en meget politisk korrekt organisasjon, på samme måte som Hope not Hate, en av de tre organisasjonene Cox ektemann har valgt som mottaker av penger til minne om Jo.

The claims that Mr Mair had allegedly bought a number of manuals from an extremist group in the US was uncovered by the Southern Poverty Law Centre (SPLC), a civil rights organisation in the US. It said Mr Mair made the purchases between 1999 and 2003. Receipts for items also included Ich Kämpfe, an illustrated handbook issued to members of the Nazi party in 1942.

Mr Mair’s transactions showed he spent $150 in 1999 buying a book of artwork thought to be of Adolf Hitler’s paintings and drawings; a book on Aryan mythology; and two other neo-Nazi tracts.

In total, SPLC said Mr Mair had spent £430 worth of books and manuals from the National Alliance, a white separatist movement which shut down in 2013. The National Alliance was set up by William Pierce, one of whose racist novels is said to have inspired Timothy McVeigh, the Oklahoma City bomber who murdered 168 people and wounded more than 600 in the 1995 atrocity.

Hvilke rolle skal man tillegge ideologi hos en syk mann?

One neighbour on Friday spoke of her surprise at reports  that Mr Mair had purchased neo-Nazi books and other materials.

“If you had told me he had turned into Father Christmas I would have been more likely to believe you than him turning out to be a neo-Nazi,” said Diana Peters, 65, who had known Mr Mair for many years. She said he had taught migrants English at a college in Dewsbury.

Sorg og oppslutning

Ønskene om å delta i sorgen og vise sympati med Jo Cox og hennes etterlatte er stor. Det sies at man ikke skal slå politisk mynt på drapet, men det er vanskelig ikke å se bruken av «hat»-begrepet som et angrep på Leave-kampanjen. Det er ikke vanskelig å forstå hvem tidligere finansminister Gordon Brown mener:

As Jo would have been the first to tell us, we have been witnessing a downward spiral in our political culture. The business of politics has become more about the exploitation of fears than the advancement of hope.

Temperate language has given way to the intemperate. And where there is latent prejudice, we have seen it exploited to breed intolerance – and then too often intolerance has descended into hate.

The referendum was always about more than Europe; it was always about what kind of Britain we are and what we aspire to be. But some have attempted to hijack a decision on the future of Britain in Europe and turn it into a vote on immigration, and then on immigrants and those who support immigrants.

Det er liten tvil om at Brown her legger Cox ved Leave-kampanjens føtter. Han er ikke den eneste. Spørsmålet er hvordan dette ville slå ut. Sympatien for Cox og sjokket over drapet var unison. Vi har sett en tendens til at argumenter som overdriver blir kontraproduktive. Hvis Remain ligger lavt med denne type angrep vil de nok tjene på det.

 

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂