Parlamentsmedlem Jo Cox ble skutt og drept på gaten idag. Tilbake sitter et sjokkert britisk publikum. Storbritannia har ikke hatt noen tradisjon for drap på politikere de siste 400 årene. Det er en sjelden foreteelse. Den siste vi kan huske som ble myrdet var Ian Gow. Han ble drept av IRA i 1990. Og her står vi nå etter drapet på et hjertevarmt menneske som hadde tilbrakt mange år i hjelpeorganisasjoner. Bare sko og veske ligger igjen på fortauet. En kvinne med to små barn. En som snakket varmt om å ta imot 3000 asylbarn for vi vet at hun ville ha gjort alt hun hadde kunnet for å redde sine egne to barn ut av Syrias helvete, som hun uttrykte det. En Labourpolitiker som ble valgt inn i parlamentet ifjor. En politiker med kontortid som tok imot besøk av lokale velgere som hadde ting på hjertet.

Og idag var det en drapsmann som ventet. En fryktelig dag.

Jo Cox

Jo Cox etterlater seg mann og to små barn.

Den arresterte drapsmannen er Thomas Mair. Mair har hatt mentale problemer i mange år. I 2010 jobbet han som frivillig i parken Oakwell Hall i Birstall via Pathways Day Centre – et senter for voksne med psykiske problemer. I et intervju den gangen sa han:

«I can honestly say it has done me more good than all the psychotherapy and medication in the world. «Many people who suffer from mental illness are socially isolated and disconnected from society, feelings of worthlessness are also common mainly caused by long-term unemployment.

«All these problems are alleviated by doing voluntary work.

«Getting out of the house and meeting new people is a good thing, but more important in my view is doing physically demanding and useful labour.

«When you have finished there is a feeling of achievement which is emotionally rewarding and psychologically fulfilling.

«For people for whom full-time, paid employment is not possible for a variety of reasons, voluntary work offers a socially positive and therapeutic alternative.»

Storbritannia har i mange år slitt med «Care in the Community» – en britisk variant av HVPU-reformen. Fra Community Care leser vi:

Mental health crisis services in England are “unsafe” and delivering substandard care to acutely unwell adults and children, an investigation by Community Care and BBC News has revealed.

Our investigation found that professionals are routinely struggling to get emergency hospital care for patients in crisis as the NHS has shut more than 1,700 beds in two years. Adult psychiatric wards are running occupancy levels of more than 100%

Pressures to free-up beds are leading to patients being discharged too early, social workers warn. At one trust bed pressures meant one patient was admitted eight times in 12 months.

Thomas Mair skal ha utviklet seg til å bli en «white supremacist» og skal tidligere ha abonnert på rasistiske magasiner. Det er logisk å anta at han var imot sitt lokale parlamentsmedlem Jo Cox’ ønske om å ta imot flere asylsøkere til Storbritannia. Såvidt vi vet så langt var ikke Mair politisk aktiv eller medlem i noen gruppe. Naboene beskriver ham som «very quiet but very helpful».

Neighbours said that Mair had lived in the house for 40 years and was living with his grandmother until she died about 20 years ago. Since then he has lived on his own and has never had any full time employment.

Neighbour Kathleen Cooke, 62 ,said:»I am really shocked. He walked past my house this morning and said hello like he always does. He was wearing a grey T shirt and his white baseball cap like he always does and he was carrying a small rucksack.

«He is just a quiet bloke who keeps himself to himself.

«He is very helpful and he helps local people with their gardens. There is one neighbour who is a bit frail and he keeps her garden tidy. He has helped me cut my hedge a couple of times.

«He has lived here for 40 years and has never been in any trouble and has never caused any trouble. He sometimes used to shout at the local kids if they played too near his house but that is fairly normal.

«I don’t think he belonged to any political party and I never heard him express any views about Europe or anything like that. To us, he was just Tommy, a local bloke we all knew.

Denne saken ser ut til å ha paralleller til drapsforsøket på den tyske borg­er­mesterkan­di­daten i Køln, Hen­ri­ette Reker. Hun ble stukket i nakken, men overlevde angrepet.

Tommy Mair

Tommy Mair skjøt og drepte parlamentsmedlem Jo Cox.

Daily Mail The Telegraph

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂