Nytt

Mens de nordlige landene i Europa trekker et lettelsens sukk over at migrantstrømmen midlertidig  har dabbet av, så øker krisen i Hellas. Vi sier midlertidig fordi Erdogan truer med å slippe alt som kan krype og gå avgårde hvis ikke tyrkerne får visumfri adgang til Europa i slutten av juni.

Migrantene har allikevel ikke helt sluttet å komme til greske øyer i småbåter. De blir fremdeles videresendt til Aten. Det er bare en liten hake ved det hele: På denne tiden av året starter turistsesongen i Aten og Pireus er fremdeles full av migranter som camper i friluft med alt det medfører.  Myndighetene forsøker desperat å finne løsninger før heten melder seg og man risikerer utbrudd av smittsomme sykdommer. Og at turistene uteblir.

De lokale myndighetene i Aten har satt opp midlertidige (alt er midlertidig nå for tiden) leire i flere områder.

Pireus

Pireus skal tømmes for migranter og flyktninger.

En nedlagt flyplassterminal og et par andre bygninger er blitt tatt i bruk. Det befinner seg rundt 6000 personer i terminalen og i to andre tidligere olympiske bygninger. Forholdene er så dårlige at man helst ikke slipper mediene til. Vinduene lar seg ikke åpne og temperaturen når 40 grader inne allerede nå i april. Migrantene har knust vinduene.

Det finnes kun 30-40 toaletter til de 6000 personene og den nærmeste stranden Agios Kosmas har blitt et eneste stort toalett.

lokal strand

Strendene i området slik de så ut sommeren 2014 – til glede for lokalbefolkningen.

Migrantene har kuttet vannrørene til sportssentret i nærheten for å øke vannforsyningen.

Athens Medical Association melder at hele leiren er i en nødsituasjon.

Elliniki

Bygningene er fulle og folk har satt opp telt på utsiden.

elliniko-metanastes-708_0

Ikke de beste forholdene inne i terminalbygningen.

Atens ordfører Yiorgos Kaminis sier at Hellas befinner midt i en økonomisk, politisk og sosial krise.

Gyllent daggry trenger ikke å anstrenge seg – realitetene jobber for dem, sier han.

 

The Guardian  greekreporter