Nytt

Migrantene fra Afrika som kommer sjøveien til Italia har som regel ikke tenkt å søke om asyl der. Det er jo så mange andre rikere land man kan «flykte» videre til. Man er visst ikke trygg fra krig og forfølgelse før man befinner seg i det landet man ønsker seg. For tiden befinner det seg hundrevis av migranter i Nord-Italia, på grensen til Sveits.

Sveits vil ikke slippe dem inn. Selv om de vet at de fleste av disse migrantene ikke har tenkt å søke asyl i Sveits heller. De vil lenger nord.

Her oppe i nord har vi fått en pust i bakken i antall asylsøkere, selv om det fremdeles ankommer rekordmange som følge av familiegjenforening. Pausen kan vi takke de stengte grensene lenger sør i Europa for, all den tid vi fremdeles ikke ser ut til å ville melde oss ut av Schengen-samarbeidet.

Hvorfor er det ikke større politisk villighet til å melde seg ut?  Så sent som i 2014 skrev Regjeringen på sin webside:

Dersom du legger ut på en biltur fra Norge til Italia, skal du ikke bli stoppet for systematisk grensekontroll mellom hvert Schengen-land.

Det ser ut som om man ikke er i stand til å se at flyten av folk går den andre veien. Og hvorfor er det så viktig å prioritere turister på biltur i Europa? Er den økte kriminaliteten og manglende grensekontrollen verdt det?

I Italia er det for tiden 140.000 migranter i ulike leire. Dette problemet blir ikke borte til neste år, det blir bare større. Før eller siden må noen ta avgjørelsen om å taue båtene tilbake til nordafrikas kyst fremfor å sette dem i land på Sicilia.

Dagens politikere vil ikke, så det må velges nye.

Daily Mail