Nytt

Donald Trump har et helt uanstrengt forhold til homofile og har hatt det i mange år. New York Times påpeker det som signifikant, for det bryter med republikanernes syn. Men vil europeiske medier bidra til å fremstille Trump i et mer positivt lys?

David Axelrod sa etter New York at Hillary Clinton vil ha en lettere jobb hvis hun møtte Ted Cruz enn om hun må møte Trump. Han kalte Trump en asymmetrisk kandidat, en man ikke vet hvor man har. Han kan godt si ting som gjør at han stjeler stemmer fra demokratene, sa Axelrod.

Gays er åpenbart ett av dem. Trump er her newyorker fremfor republikaner. Han tilpasser seg. Han ser realitetene.

Da Elton John giftet seg med sin partner, David Furnish , i 2005, gratulerte Trump dem på bloggen sin:

“I know both of them, and they get along wonderfully. It’s a marriage that’s going to work,” Mr. Trump wrote, adding: “I’m very happy for them. If two people dig each other, they dig each other.”

Hans utspill om abort ble møtt med et ramaskrik. Nå har han tatt til motmæle mot en lov i Nord-Carolina som forbyr transseksuelle å bruke toalett som ikke tilvarer deres fysiske kjønn.

But Mr. Trump is far more accepting of sexual minorities than his party’s leaders have been. On Thursday, he startled some Republicans by saying on NBC’s “Today” show that he opposed a recently passed North Carolina lawthat prohibits people from using public bathrooms that do not correspond to the gender they were born with, striking down a Charlotte ordinance.

Transgender people should “use the bathroom they feel is appropriate,” Mr. Trump said, putting him at odds with a majority of Republicans in North Carolina.

Dette er dristig av Trump, men vil han få kreditt for det av liberale medier?

Hans liberale holdning til gays går mye lenger tilbake.

But it is his views on gay rights and gay people that most distinguish Mr. Trump from previous Republican standard-bearers. He has nurtured long friendships with gay people, employed gay workers in prominent positions, and moved with ease in industries where gays have long exerted influence, like entertainment.

“He will be the most gay-friendly Republican nominee for president ever,” said Gregory T. Angelo, the president of the Log Cabin Republicans, a group that supports gay rights.

Trump mener likevel at ekteskap er for kvinne og mann, men han gjør ikke noen sak ut av det, slik Ted Cruz gjør. Han vil ha et live and let live-samfunn.

Of course, Mr. Trump is not as embracing of gay rights as the Democratic candidates are; he said during this campaign that he believes that marriage is between a man and a woman, a position he has held since at least 2000, when he briefly flirted with a bid for the presidency. But he does not emphasize marriage as an issue, and he makes no mention of it, for example, on his campaign website, which focuses on issues like immigration and trade.

New York Times bemerker at han har angrepet mexicanere, kvinner, muslimer og svarte. Men ikke gays.

in 2000, when he briefly considered running for president, he gave an interview to The Advocate, a gay magazine, in which he supported amending the 1964 Civil Rights Act to “include a ban of discrimination based on sexual orientation.”

“It would be simple. It would be straightforward,” Mr. Trump said in the interview, adding, “It’s only fair.”

Sixteen years later, gay rights advocates are still trying to persuade Congress to pass a similar measure, but they have struggled to win support, especially from Republicans. The last Republican nominee, Mitt Romney, opposed similar legislation in 2012.

Det er New York-bakgrunnen til Trump som slår igjennom. Det gir ham en appell utover det republikanske establishment. De er mot homofile rettigheter.

Trumps holdning er et resultat av å gjøre business. Han møter masse gay people.

His ease with gay people does not seem to be the result of deep soul searching, but, rather, the product of the Manhattan social and political world he has inhabited the past five decades.

“I live in New York. I know many, many gay people. Tremendous people,” Mr. Trump said in an interview in 2011.

Trump bedømmer mennesker for hva de kan. Gjør de en god jobb? Er de til å stole på? Det kan være en god rettesnor også for vurderingen av andre minoriteter.

Trump var med å åpne opp Mar-a-Lago, den ekslusive landstedet hans i Florida, for jøder. De var ikke bra nok for den sosiale eliten.

“His key concern is, Are you capable and able to do the job I hired you for? And if you are, very little else matters,” said Abe Wallach, an openly gay executive at the Trump Organization in the 1990s. “Very little on a social level will make Donald excited — if it was money or something else, he might get excited.”

Mr. Trump was believed to be the first private club owner in Palm Beach, Fla., to admit an openly gay couple, according to Laurence Leamer, the author of “Madness Under the Royal Palms,” a book about Palm Beach society. Mr. Trump made his club, Mar-a-Lago, more open partly out of disdain for the restrictions that barred Jews and African-Americans from joining exclusive clubs in Palm Beach.

Selvfølgelig er det både homofile og/eller jøder som nå er politiske motstandere av Trump og måten han driver valgkamp på. Noe annet ville være merkelig.

Trump viser noe av den samme pragmatisme overfor gays som han gjør i andre spørsmål. Det gjør at det er mange såkalte evangelicals som heller stemmer på ham enn Cruz. De skal ikke ha en predikant i Det hvite hus, sier de, men en de vet de kan stole på.

 

Toppbilde: New Yorks tidligere guvernør Rudy Guiliani kledt som drag queen sammen med Trump