Nytt

Ted Cruz og John Kasich har inngått et valgteknisk samarbeid for om mulig å hindre at Donald Trump vinner nok delegater til å bli partiets kandidat. Spørsmålet er om velgerne opplever det som legitimt eller sabotasje av valgprosessen.

Der hvor den ene har gode utsikter skal den andre avstå fra å stille. Kasich har ingen mulighet til å nå opp. Han har likevel villet henge med for å gi velgerne et alternativ. Hvis han fortsetter for å ødelegge for Trump får hans valgkamp et annet motiv. Det kan være at det ikke slår ut til deres fordel. Trump har fått sympati ved å fremstå som underdog, den som de andre rotter seg sammen mot. Når de andre gjør det, kan det være velgerne reagerer motsatt.

Senator Ted Cruz and Gov. John Kasich of Ohio have agreed to coordinate in future primary contests in a last-ditch effort to deny Donald J. Trump the Republican presidential nomination, with each candidate standing aside in certain states amid growing concerns that Mr. Trump cannot otherwise be stopped.

In a statement late Sunday night, Mr. Cruz’s campaign manager, Jeff Roe, said that the campaign would “focus its time and resources in Indiana and in turn clear the path for Governor Kasich to compete in Oregon and New Mexico.”

Målet med et primærvalg er vel ikke å stanse favoritten, koste hva det koste vil, men å la den velgerne foretrekker bli den som nomineres? Det kan være velgerne oppfatter at deres valgsamarbeid er rettet mot dem, og ikke Trump.

Fem stater stemmer tirsdag og Cruz tror de fleste av disse er lost til Trump. Han satser på Indiana om en uke, der Trump ligger ti prosent foran på målingene. Men hvis Kasich trekker seg er avstanden bare to prosent. Det skjer nå, men det skjer så fort at Cruz-kampanjen sto klar til å kjøre negativ reklame mot Kasich. Avtalen er inngått i 11. time.

Cruz har gitt opp å få de nødvendige delegater. Han er bare opptatt av å stanse Trump så det kan bli et splittet nominasjonsmøte.

For Mr. Trump, who has argued repeatedly in recent days that Republican leaders are conspiring to stop him as part of a “rigged” nominating system, the new alliance against him could provide further evidence for his argument to his grass-roots supporters.

“Wow,” he wrote on Twitter late Sunday night, “just announced that Lyin’ Ted and Kasich are going to collude in order to keep me from getting the Republican nomination. DESPERATION!”

I valgdekningen lørdag på CNN fremsto Cruz som en taper. Hvis han nå fremstår som en som saboterer kampanjen han ser han vil tape, kan det slå tilbake på ham.

Bildet: TV-kanalene gjør narr av Cruz ved å finne frem til «look-alikes». CNN viste frem en kvinne fra tv-show lørdag som kranglet med kjæresten om farskap. Det var ikke akkurat noe kompliment. Overraskende disrespectful til en etablert tv-kanal å være. Det kunne virke som CNN har avskret Cruz allerede og forsonet seg med at det blir Trump.

 

[paypal_donation_button]