Tavle

I Sverige har en fjernsynssending fra i fjor blitt en av fredagens store nyheter. En talsmann fra Miljöpartiets ungdomsorganisasjon, Grön ungdom, utførte rabiategnet under den aktuelle sendingen. Rabiategnet er fire fingre opp. (Alle unntatt tommelen.) Tegnet er et symbol for Det muslimske brorskapet.

Tecknet började användas 2013 under protesterna i Egypten och är i dag starkt förknippat med den islamistiska organisationen Muslimska brödraskapet, som har som mål att införa sharialagar.
– Det är en symbol för att minnas offren för massakern vid Rabiaplatsen, som var Muslimska brödraskapets anhängare. Den har väldigt tydligt kommit att beteckna att man är anhängare av Muslimska brödraskapet, säger Magnus Norell, forskare med inriktning på bland annat Mellanöstern och terrorism, och tidigare forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet.

Aftonbladet