Moskeen i Stockholm. Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia Commons.

Organisasjoner tilknyttet det muslimske brorskapet i Sverige har i skyggen av koronakrisen innledet samarbeid med organisasjoner i sivilsamfunnet som tjener det svenske forsvaret.

Det skriver den svenske forfatteren, debattanten og tidligere etterretningsoffiseren Johan Westerholm i en artikkel på sin egen nettside sist lørdag.

Som eksempel oppgir Westerholm et samarbeid om opplæring i kriseberedskap mellom Försvarsutbildarna, en organisasjon med omfattende virksomhet som blant annet driver rekruttering og opplæring for forsvaret, og tre andre organisasjoner: den svenske arbeiderbevegelsens studieforbund ABF, Svenska kyrkan og det såkalte Ibn Rushd Studieförbund.

Sistnevnte organisasjon står sentralt i det muslimske brorskapets nettverk i Sverige. Westerholm gjør svært grundig rede for Ibn Rushd-forbundets mange roller i sin nye bok «Muslimska Brödraskapet: Islamismen i Sverige», som Document om ikke lenge skal gi ut på norsk.

I artikkelen lørdag skisserer han kort:

Studieförbundet Ibn Rushd är en av Muslimska brödraskapets nätverksorganisationer i Sverige. Genom personunioner och verksamhet som till exempel de numera nedlagda Muslimska familjedagarna finns det direkta band med den islamistiska nätverksorganisationen. Främst genom banden mellan Ibn Rushd, Sveriges Unga Muslimer och FIFS, Förenade Islamiska Föreningar i Sverige som utgör länken till bland annat Muslimska brödraskapets egyptiska organisation samt Brödraskapets ideologiske ledare Yussuf al Qaradawi.

Muslimbrødrenes samarbeid med kirken i Sverige går langt tilbake i tiden, skriver Westerholm i en artikkel den 19. mars.

Svenska kyrkans konferens 27-30 januari, ”En värld av grannar”, åskådliggör ett samarbete med det globala Muslimska brödraskapets nätverksorganisationer. Två av tre tydligt islamistiska eller salafistiska organisationer var representerade. Organisationerna som representerades var bland annat Islamic Relief, Muslim Aid samt den London-baserade moskén Al Manaar. Muslim Aid representerades av den tidigare bostadsminsitern Mehmet Kaplan. I svenska Islamic Relief har en annan konferensdeltagare suttit som vice ordförande, Omar Mustafa. Omar Mustafa kommer närmast från att ha varit förbundschef för studieförbundet Ibn Rushd, och har tidigare varit ordförande för Islamiska Förbundet i Sverige, IFiS.

Men i Al Manaar-moskeen hadde «Jihadi John» og andre IS-bødler vanket. Har den svenske kirken den fjerneste anelse om hva slags folk de menger seg med?

Fenomenet manifesterer seg også gjennom interreligiøs dialog, et uvesen vi har sett mellom islam og kirken i Norge også – i begge land med velsignelse fra toppen av det geistlige hierarkiet.

Kontakten har gitt seg absurde utslag: Under en minnegudstjeneste for terrorofrene i Stockholm i 2017 medvirket en imam fra moskeen i Stockholm, som ikke legger skjul på moskeens tilknytning til det muslimske brorskapet, som Westerholm fastslår har en ideologi som minner om fascismen.

Tallrike andre eksempler er å finne i Westerholms bok, som lar en konstatere med skremmende klarhet hvordan dypt muslimbrødrene har infiltrert den svenske samfunnsorganismen. Det hele har skjedd med stor dyktighet, observerer Westerholm:

Muslimska brödraskapets nätverksorganisationer präglas av att de är kommunikativt skickliga. En skicklighet som de dels har förvärvat genom samarbete med mediehuset al Jazeera men i Sverige även genom egen kompetensuppbyggnad.

Problemer av denne art vil forfølge oss lenge etter at koronapandemien en dag er et tilbakelagt stadium. Muslimbrødrene er målbevisste og tålmodige, de lar seg ikke knekke av tilbakeslag, og de er dyktige til å identifisere de svakeste leddene i systemene de vil angripe.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.