Nytt

Mandag ble det kjent av den svenske boligministeren Mehmet Kaplan fra MdG tar sats og hopper ut av den svenske regjeringen utstyrt med en fallskjerm verd 2,4 millioner kroner Jeg tror han kommer til å lande mykt.

Det mest overraskende, –  eller kanskje ikke, er at statsminister Stefan Löfven er full av lovord om en mann han selv har gitt en viktig jobb. Strategien er åpenbar, og kommer trolig til å fungere. Etter en totalvurdering har spørsmål knyttet til Kaplans fortid og forbindelser til islamistiske miljøer gjort at han ikke kan gjøre jobben han er satt til. Han er ikke uegnet, han har ikke gjort noe galt, han har ingen dårlige venner. Det er spørsmålene som er problemet. Ikke mangelen på svar. Regjeringen er viktigere enn enkeltmennesket.

cage-director-asim-qureshi-getty

Mehmet Kaplan satt i flere år i styret i Charta 2008  og argumenterte kraftfullt mot lover som skulle gjøre det mulig for politiet for eksempel å bedrive telefonavlytting for å avsløre kriminelle nettverk. En slik «terroristnoja» var han i mot og et slikt udemokratisk Sverige ville ikke han leve i. Charta 2008 har undertegnet opprop sammen med blant andre Cage UK,  hvis grunnlegger Asim Qureshi har omtalt den sadistiske morderen Jihad John i svært  positive vendinger. Det hører med til historien at også MdG-dronningen Eva Joly  støttet det samme oppropet. Så får hver enkelt leser selv avgjøre om de synes det er positivt eller negativt, men for å si det på denne måten; en venn av Jihad John er ingen venn av meg.

Anna Sundberg  jobbet sammen med ham i Charta 2008. Hun kalte seg Um Anas og var gift med terrorislederen Said Arif som i 2006 ble dømt til 9 års fengsel i Frankrike. Hun har senere tatt avstand fra sin fortid, blant annet som gjest hos Skavlan.

Mehmet Kaplan har også invitert den antisemittiske konspirasjonsteoretikeren Yvonne Ridley til Riksdagen , Hun ble berømt etter å ha blitt tatt til fange av Taliban etter terrorangrepene mot USA  i 2001 og konverterte til islam. Kaplan har vært aktiv i flere svenske muslimske organisasjoner, pressetalsmann for Sveriges muslimske råd, SMR, ordfører i Sveriges unge muslimer og han grunnla Svenske muslimer for fred og rettferdighet. Dette gjør ham ikke nødvendigvis til islamist, men bilder som den svenske offentligheten har blitt oppmerksom på de siste dagene der han omgås representanter for tyrkiske Grå Ulver  har gradvis gjort det stadig  vanskeligere for ham å fremstå som en samlende nøytral og fordomsfri politiker med demokratisk sinnelag.

Legg til at han bokstavelig talt satt i samme båt som en rekke antisemittiske islamister da han i 2010 seilte med Ship to Gaza. Han var ikke nådig i sin kritikk av Israels reaksjon  på denne aksjonen. Når vi vet hvor viktig Israel/Palestina-konflikten er i det politiske landskapet, og han så tydelig tar parti mot det eneste landet i Midt-Østen som kan minne om et fungerende demokrati, så sier det seg selv at han har valgt side. Palestinaspørsmålet forener verdens islamister, og handler kanskje mindre om deres omtanke for Palestina enn deres hat mot jødene. Det hjelper heller ikke at han sammenligner israelernes behandling av palestinerne med måten nazistenes behandlet jødene  på i Tyskland.

Han ble innhentet av sin fortid, til slutt, og må avslutte sin gjerning i den svenske regjeringen. Får dette konsekvenser for Aps søken etter regjeringsmakt etter valget i 2017? Trolig ikke.

Strategene på Youngstorget satser på at tilfellet Kaplan ikke kobles til MdG fordi «ingen» følger med på svensk politikk. Samtidig har Trond Giske allerede  skissert opp hvordan Ap skal vinne tilbake regjeringsmakten. Han peker på SP, SV KrF og Venstre som mulige samarbeidspartnere. Byregjeringsleder (for meg vil han alltid være det) Raymond Johansen mener veien til makt går gjennom samarbeid med en hastig sammenrasket gjeng med raddiser og veganer kalt MdG.

Det er åpenbart at noen har «snakka sammen».

Det er ikke gitt at Jonas vil leke med Rasmus i 2017. Enten fordi han mener partiet ikke har en politikk som henger på greip – det mener jo Rasmus Hansson også  når han får tenkt seg om – eller fordi han forsøker å holde liv i forestilling om at MdG er blokkuavhengige og kan velge å gå til høyre eller venstre etter valget neste år. For å si som tenåringen i huset; Ja særlig.

Ellers er det ingen tvil om hvor SV står i synet på Israel, og eventuelle «nye seere» kan kose seg med denne klassikeren med SVs stortingsrepresentant Kirsti Bergstø i «hovedrollen» som pro-Palestina aktivist.

Kirsti_Bergstø,_Finnmark_SV

 

 

 

Toppbilde, fra engelsk wikipedia: Mehmet Kaplan med sin kone Ferida. Kaplan ble den første praktiserende muslim som ble medlem av en svensk regjering. Han var således historisk. Hvilken tolkning/fremstilling vil hans opptreden få? Svaret på det får vi først når vi vet hvem som vil bestemme i det fremtidige Sverige. Hvem som «vinner». Hvis det blir Kaplans venner vil hans avgang kunne fremstilles som en hevn for at han snakket rett ut om Israel. Våget si «sanningen».