Nytt

Overvåkningen av sosiale medier har flyttet rekrutteringen av jihadister fra nettet til kaféene i Malmø, sier Muhammed Khorshid, projektleder for Ungdoms Vänskapsförening i Malmø.

– Den internationella terrorbekämpningen har gjort det svårare att rekrytera i sociala medier. Därför sker den mer ute, säger Muhammed Khorshid, Ungdoms Vänskapsförening i Malmö som er med i prosjektet Hayat.

– Föräldrar ringer till oss, mammorna är jätterädda. De säger att deras söner inte kommer hem när de ska, att de träffar konstiga människor på något kafé eller sitter dygnet runt på Facebook, berättar Muhammed Khorshid.

– Det är inte i moskéerna som IS hittar sina soldater. Det är på vanliga ställen – kaféer, biljardhallar och i föreningslivet. Unga som kan ha varit kriminella eller som finns i gängmiljön – som jag vet att Osama gjorde – hjärntvättas när de går med.

Muhammed Khorshid forteller at Osama Krayems venner fortalte at han skulle til Syria, at det var alvor. Hayat lyktes i å stanse en annen gutt som var på samme vei, sier Khorshid.

– Vi stoppade honom, det är han jätteglad för i dag. Vi kunde fixa jobb så han arbetar som säljare på Kastrup nu.

Kastrup?! Ja, det hørtes trygt ut. Få dem ut av jihad-rekrutteringen og skaff dem jobb på flyplassene istedet. Da er de godt terrorplasserte neste gang de blir fristet til å bli jihadister. Man lurer jaggu på hva folk tenker med av og til. Hvordan kan de være så sikre på at rekrutteringen har flyttet seg fra sosiale medier til offentlige steder fordi overvåkningen er blitt så god? Hva om det skyldes at ekstremistene er blitt modigere fordi de ser at de kan slippe unna med det?

«Raed» som driver en kafé i Malmø sier at det flere ganger har dukket opp ulike personer som har forsøkt å rekruttere ungdommer til ekstremistmiljøer.

– Tre personer kom in i kaféet och började prata med kunder. De ville att folk skulle bli jihadister i Irak och Syrien och nämnde IS, säger «Raed».

En av kundene på kaféen var Khaled som satt sammen med noen venner. En mann presenterte seg som en profet og ville at Khaled og vennene hans skulle bli med på terroraksjoner i utlandet. Han fortalte at det første terrormålet var Sveits og at det neste var Norge.

– Han ville att vi skulle hjälpa honom att köpa vapen och rekrytera folk. Han sa att vi skulle utföra terrordåd i Schweiz och därefter i Norge, säger Khaled.

Rekrutteringé

SVT (med video) Expressen