Nytt

De svenske kommunene forbereder seg på jihadistenes hjemkomst fra Syria. Det blir kanskje ikke blomster og klemmer eller en god armkrok som i Norge, men litt stas skal det tydeligvis gjøres på dem i Sverige også. For hva med gratis førerkort, gjeldssanering, bolig og jobb?

– Det är en rakt igenom social, ekonomisk och materiell fråga. Du behöver kunna återintegreras på arbetsmarknaden, du behöver kanske ha körkort, skuldsanering och tak över huvudet. När individer lämnar vill de lämna till något annat, har man inte resurser till det så är det svårt att förverkliga det, säger Christoffer Carlsson.

Om ikke Christoffer Carlsson selv lever av eksport-jihadisme – så tjener han ihvertfall penger på konsekvensene av den. Han er forfatteren bak rapporten fra Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Ifølge Carlsson så trenger man støtte til å komme seg ut av ekstreme miljøer. Problemet her er bare at den støtten i høy grad kan måles i kroner og øre. Det går for langt. Det likner en belønning. 140 tilbakevendte jihadister har mottat en slik belønning.

Svensk ungdom spør kanskje seg selv hvor lenge de må være i Syria for å få del i alle disse godene. Hva er et førerkort verdt? Holder det hvis man stanses i Tyrkia på vei til Syria? Vil det gi bolig og jobb bare man kommer seg trygt «hjem» til Sverige?

Den svenske innstillingen om å støtte opp om hjemvendte jihadister har ikke vært uten kritikere. Og det er heller ikke noe nytt tiltak. For nesten to år siden fikk Örebro kommune kritikk for å ha gitt en praksisjobb til en Syriafarer. Jobbtilbudet skulle hindre utenforskap.

Men tiltakene ser ikke ut til å virke særlig bra, for Sverige er blitt Europas største eksportør av jihadister, slik BBC skrev tidligere denne måneden.

Konsekvensanalyse er kanskje ikke Christoffer Carlssons område. Ville det blitt flere eller færre jihadister hvis døren til Sverige ble stengt for all fremtid etter at jihadbeslutningen ble satt ut i livet? Hva om man i tillegg risikerte at hele familien også ble deportert?

Kan man tenke seg en situasjon hvor de angrende jihadistene ombestemmer seg og allikevel vil utføre jihad-terror her i nord etter at alle godene er høstet? Da er det sikkert flott å ha blitt gitt en jobb på Kastrup!

Sveriges Radio