omslag.charb2

Igjen gjør danskene det. De har fått oversatt og utgitt manifestet til Stepahn Charbonnier, eller Charb, redaktøren for Charlie Hebdo som ble skutt sammen med resten av redaksjonen 7. januar i fjor.

Det er imponerende hva danskene får til, og det skjer ikke i ett miljø, men flere. I Norge snakker man bare om «miljøet» og det er høyreekstremt. Derfor kommer ingen slike bøker ut i Norge.

Men det går an å lese dansk:

Skrevet af Charb – chefredaktøren på Charlie Hebdo, der blev dræbt under terrorangrebet

Stéphane Charbonnier kaldet Charb, den dræbte redaktør og tegner fra Charlie Hebdo, færdiggjorde dette manifest kun to dage før han mistede livet i terrorangrebet mod satirebladet i Paris den 7. januar 2015. Dette skrift er en svidende antiracistisk og grundliberal kritik af begrebet islamofobi og måden det bliver brugt på.

Charb går i denne bog til angreb på begrebet islamofobi, som han mener har den uheldige funktion, at det omfortolker reelle racistiske krænkelser til at være krænkelser af religion. Religionen opfattes som målet for angrebet, når mennesker udsættes for racisme eller krænkelser, som går på deres hudfarve, klædedragt eller andet. På den måde åbner ’de som råber islamofobi’ op for, at bekæmpelsen af denne typer krænkelser også bliver religiøs. Han vil have fokus tilbage på de individuelle rettigheder. Vores fri samfund skal beskytte og repræsentere individer, ikke religioner. Islamofobi-begrebet markedsføres ikke kun af den multikulturalistiske (venstre)fløj, men også i høj grad af radikale islamister, der har held med at få sat lighedstegn mellem blasfemi og racisme. Det er denne for ytringsfriheden farlige manøvre, som Charb råber vagt i gevær over for i dette lille, velargumenterede og stærke manifestskrift, der ønsker at råbe venstrefløjen op fra venstre og ruske liv i det liberale grundlag for vores åbne samfund.

”Ingen diskrimination er mere eller mindre alvorlig end andre,” konkluderer Charb, hvis holdninger og arbejde på Charlie Hebdo på brutal vis kostede ham livet.

 

Boken kan kjøpes i information.butik.dk