Innenriks

Regjeringen kapitulerer for Russland og asyllobbyen etter at Russland gjorde det klart at de ikke vil ta tilbake noen av de 5700 som har reist til Norge via Russland. Utenriksminister Sergej Lavrov satt på en pressekonferanse i Moskva og sa at disse menneskene – 4.500 – fikk transittvisum på falske premisser. De sa de skulle besøke slekt eller arbeide. Derfor vil vi ikke ha dem tilbake, sa Lavrov.

Men Russland vil heller ikke ha tilbake noen av de 700 som hadde multivisum eller fast bopel i Russland. Det har regjeringen hele tiden trodd. De første busslastene gikk før hjul med 300 personer. Nå på nyåret skulle returen gjenopptas, men så satte russerne seg på bakbena. Forrige fredag kom beskjeden om at det var full stopp på den andre siden. Russerne siterte «sikkerhetshensyn». Men det var ikke sikkerhetshensyn som gjaldt i høst da tusenvis av migranter strømmet over en grense som tidligere har vært sterkt bevoktet.

Det er snarere grunn til å tro at det er politiske hensyn som dikterer russernes oppførsel. De leker med Norge.

Regjeringen forsøkte å vise handlekraft. Den satte de 70 som skulle vært uttransportert i Vestleiren. Flyktningaktivister har forsøkt å hjelpe dem til å rømme. I dag kapitulerte regjeringen og lot disse 70 få bevege seg fritt mot meldeplikt.

Men toppen av det hele var at Erna Solberg åpner for at de 4.500 som kom på transittvisum, skal få sine saker realitetsbehandlet i Norge. Det er stikk i strid med politikken regjeringen har stått for.

– Vi har hele tiden ment at de som kom på turistvisum, er Russlands ansvar og at de skal tilbake. Men hvis vi ikke får det til, er alternativet at vi må behandle sakene, sier Solberg til VG i Trondheim tirsdag ettermiddag.

Det er mulig VG trekker uttalelsen lenger enn det er dekning for. I så fall burde en presisering komme raskt. Slik det nå står ser det ut som om regjeringen har kapitulert. Den har forsøkt seg på en hard linje som er sabotert innenfra og russerne har kunnet sparke bena under regjeringen til mediene og asyllobbyens tilfredshet.

Man bør minne dem på dette når trafikken inn til Norge igjen vokser.

Storskog

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/asyl-debatten/russland-flyktningene-kan-faa-full-asylbehandling-i-norge/a/23603173/