Tavle

Ytre venstre fikk 50.4% av stemmene i et demokratisk valg. Portugals president nekter koalisjonen å delta i regjeringsforhandlinger fordi de er EU-skeptiske; de ønsker å oppheve økonomiske innstramninger, forlate Euroen og Lisboatraktaten osv. President Anibal Cavaco Silva nekter venstresiden regjeringsmakt fordi det er «for risikabelt». Daily Telegraph

Europas sosialister støter på et dilemma. De har omsider oppdaget den ubehagelige sannheten at pengeunionen er et autoritært høyrevridd prosjekt som har revet seg løs fra demokratiske tøyler, men dersom de legger om politikken etter denne erkjennelsen, risikerer de å bli utestengt fra politisk makt. Brussel har skapt et monster.

Så er spørsmålet hvor lang tid det vil gå før Europas arbeiderpartier og fagforeninger lærer av Portugals eksempel og innser at de har det langt bedre utenfor dette arrogante og udemokratiske byråkratiet?

Det er første gang en koalisjon med absolutt flertall har blitt nektet regjeringsdannelse siden Euroen ble dannet. EU-medlemsskapet kommer først, demokratiet kommer i annen rekke.

Fikenbladet presidenten benytter er at det største partiet ble de regjerende Konservative, men de oppnådde kun 38.5% og mistet 28 seter i parlamentet.

 

www.telegraph.co.uk/finance/economics/11949701/AEP-Eurozone-crosses-Rubicon-as-Portugals-anti-euro-Left-banned-from-power.html