Feature

svetlane.aleksijevitsj

Det svenske Akademiet har denne gang gjort et klokt valg: Svetlana Aleksijevitsj har bidratt til å øke vår forståelse av hva krig betyr, hva mennesker kan utholde og hva russisk eller slavofil spiritualitet betyr.

Aleksijevitsj har reist på kryss og tvers og intervjuet menneskene i det gamle Sovjet. Hun gir dem stemme.

Hennes stora verk «Utopins röster» är en av de texter som verkligen visar vad krig egentligen är – och vad det får för konsekvenser.

”Jag såg sådant som man inte ska behöva se… En människa ska inte behöva det. Och jag var liten…” Orden tillhör Jura, en av dem som berättar i Aleksijevitjs senast till svenska översatta bok ”De sista vittnena”, där i dag vuxna människor berättar om hur de som barn upplevde krigets helvete.

DN.se

Les også

-
-
-
-
-
-