Nytt

Om en ønsker bekreftelse på sitatet om at fremtidens fascister vil være anti-fascistene, ofte tilskrevet Winston Churchill, behøver man ikke se stort lenger enn til vår (ikke fullt så) søta bror.

Danske Metroxpress la sist uke ut et TV-eksperiment fra Malmø, hvor deres reportere var utkledd som representanter for Sverigedemokraterna. Alt de skulle gjøre var å dele ut brosjyrer for partiet på gaten – en selvfølge i de fleste demokratiske stater i verden – for å teste ut den svenske godheten og toleransen.

Det gikk selvsagt ikke så bra – en nærmest pinlig gemyttlig tone fra reporternes side til tross. Etter kort tid blir de utskjelt for rasisme og nazisme av en rekke forbipasserende, uten nærmere begrunnelse.

Det vokser seg etter hvert en større gruppe rundt dem, som insisterer at de ikke har rett til å stå på gaten. Selv om reporterne fortsetter å være overdrevent joviale, blir stemningen stadig mer amper. Etter trusler fra en innvandrer mot kameramannen om at han skal bli «smadret», ser de seg omsider nødt til å forlate området.

Er dette det svenske demokratiet i praksis?