Nytt

Yasir Arafat skal ifølge blant annet Fox News en gang ha sagt at hans viktigste bataljon i krigen mot Israel var utenrikskorrespondentene.

“I still remember the most important battalion I had with me then. It was the battalion from the Commodore.”

The Commodore Hotel was the home base of foreign correspondents, many of them openly hostile to Israel, whose reporting helped create the Palestinian narrative that Israel was engaged in unprovoked aggression.

Det er sjelden at journalistene innrømmer at de lar seg regissere inn i palestinernes krigsnarrativ. Det var derfor noe ganske usedvanlig som skjedde i underholdningsprogrammet Lindmo, lørdag 13. september.

Fredrik Græsvik var en av gjestene hos Lindmo denne kvelden. Tillitsfullt og i en avslappende tone fortalte Græsvik om krigens timeplan, og at journalister lar seg misbruke av den ene parten i en krig. Han brukte den palestinske intifadaen som eksempel. Græsvik bekreftet at det var spesielt under intifadaen mot Israel man så det (surprise).

-Krigen har en timeplan? Det er også vanskelig for oss – på en måte å begripe, men sånn kan det være – at du kan nærmest stille klokka etter hva som skal skje.

-Ja, nesten. Vi så det under intifadaen spesielt. Dette opprøret som palestinerne drev med på Vestbredden og i Gaza på 90-tallet.
Da hendte det at vi ble sittende. TV-teamene satt på en sånn kafé og spiste kebab i Ramallah. Og så kom det noen ned og sa ifra at nå begynner det å dra seg til oppi gata her. Og to gater ovenfor der sto de israelske soldatene og ventet. Og de palestinske ungdommene sto klare med steiner og molotovcocktails.  Og så kom vi opp, og så begynte sammenstøtene. Da ble vi varslet, og da satt vi og ventet på at krigen skulle starte.

-Spiste opp kebaben og sånn?

-Nei, vi kunne stikke av fra det. Men det er jo sånn at de vet at vi også har en deadline å forholde oss til. De vet jo at hvis de skyver dette for langt ut på dagen, så vil det ikke rekke kveldsnyhetene i Europa og USA.

Man rakk kveldsnyhetene, man rakk morgennyhetene og alle de nyheter man ønsket. I tiår etter tiår har journalister formet nordmenns negative syn på Israel. Midtøsten-reporterne er nok fremdeles palestinernes viktigste krigsbataljon.

En takk til Fredrik Græsvik som bekreftet Yasir Arafats ord om at korrespondentene i Midtøsten er aktører i en regissert krig mot Israel.

 

Les også

-
-
-
-
-