Nytt

Patrik Lundberg er spaltist i Aftonbladet. Han er bosatt i Malmö. Jødehatet som finnes i byen har han ikke sett. Et hat som flere ganger er avdekket på det som svenskene kaller hatsajts. En hatsajt er for eksempel avpixlat.info og snaphanen.dk. Document er nok i samme kategori.

Det ser ut som om de politisk korrekte er blinde for hatet mot jødene. At muslimer står bak det nye jødehatet er vanskelig å uttale.

Första gången jag hörde om det var när mitt fotbollslag spelade i samma serie som det judiska laget SK Hakoah. Planer stormades, spelare attackerades, säkerheten höjdes kring matcherna. Ironiskt nog spelade inte en enda jude i klubben. Truppen bestod snarare av katoliker och muslimer.
I går sände ”Uppdrag Granskning” ett program om judehatet i Malmö. En av reportrarna bär kippa och rör sig kring mina ­gator. Där jag bor, där jag äter lunch, där jag har mitt kontor, där jag spelar fotboll.
Bilden som förmedlas är att somliga hatar judar. Reportern får glåpord slängda efter sig. En telefonkedja bildas, folk upp­manas att kasta ägg på honom.

—-

Fler hatbrott mot judar anmäls i Malmö än någon annanstans i Sverige. Lärare som bär judiska symboler trakasseras av elever. Rabbinen Shneur Kesselman har flera gånger attackerats på öppen gata.
De senaste årens hatbrott bär ofta referenser till Adolf Hitlers koncentrationsläger. Men de handlar sällan om den nynazism som Sverige förpestades av på 90-talet. De hänger snarare ihop med konflikten mellan Israel och Palestina.

—-

Det handlar om att höja ­blicken. Själv har jag inte blundat för judehatet i Malmö, men jag har heller inte sett det.
Trots att jag bara bor två ­kvarter från synagogan. Trots att ­medierna har rapporterat, trots kippavandringarna genom staden där människor visar solidaritet med de judar som ­attackeras.

Kanskje på tide å ta vekk de politisk korrekte skylappene og begynne å lese samfunnskritiske hatsajts?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/patriklundberg/article20198590.ab