22/7

Trodde du at valgkampen ikke kunne nå et lavere nivå? Tro om igjen.

Dagbladet slår stort opp om boken 22. juli-profetien, med et foreløpig salgstall på hele 3.400 eksemplarer, hvor forfatter Jeremy Hoff foreslår at 22. juli ble tillatt av Gud på grunn av Arbeiderpartiets fiendtlige politikk overfor Israel.

De Kristnes ordførerkandidat i Skien, Kjartan Mogen, er blant dem som mener at teorien har noe for seg.

– Terroren var djevelens verk; angrepene skjedde på grunn av Arbeiderpartiet og AUFs motstand mot Israel, og Gud lot det skje, sier han.

Lokallaget til De Kristne i Farsund stemmer i, skriver Vårt Land.

På sin facebookside skriver lokallaget til De Kristne i Farsund at boka inneholder et «alvorlig profetisk budskap til Norge. Partiet De Kristne i Farsund tar selvfølgelig profetiske advarsler på alvor og innretter vår politikk etter det.»

– Går dere god for boka, siden dere anbefaler den, lokallagsleder Henry Østhassel?

– Jeg er ikke nødvendigvis enig i alt som står der, men jeg anbefaler folk å lese boken og sette seg inn i den. Den har en interessant vinkling og vi må være villige til å se på årsakene til at 22. juli-terroren skjedde. Slike grusomme tragedier er ikke tilfeldige, sier han.

Evolusjonsteorien får også på pukkelen.

– Når vi kaster Jesus ut av skoler og samfunn og erstatter Ham med lavpannet apelære og hedonistisk morallære – samtidig som vi vil dele Hans øyensten, Jerusalem – da er Jesus en gentleman og trekker seg unna fordi Han respekterer vår frie vilje. Han vet selvfølgelig at våre idiotiske valg betyr at vi pådrar oss forbannelser og smerter. Når tragedier skjer må vi ikke si: «Hvor var Gud i dette». Saken er jo at vi har kastet Ham ut av vårt samfunn, forklarer Østhassel.

Partileder i De Kristne, Erik Selle, er mer nøktern. Han mener at det er partiets valgkampmateriell som skal bli fremmet, ikke boken til Hoff. Allikevel vil han ikke helt legge vekk bibelske profetier i valgkampen.

Partiet De Kristne har tidligere blitt kritisert for å bruke profetier i sin valgkamp.

– Hva tenker du om det nå, Selle?

– Det er helt normalt å profetere i en kristens liv. Vi bygger et parti basert på et kristent grunnlag med politikk vedtatt på vårt landsmøte, så blir folk inspirert av forskjellige ting, det er helt greit.

– Tillot Gud 22. juli?

– Det er den onde som gjør onde ting i verden.

Jan Hanvold, grunnlegger av den kristne kanalen TV Visjon Norge, mener på sin side at 22. juli-profetien er en «bra bok, som alle burde lese og tenke over».

Tautologi

Religiøs logikk av dette varemerket er blitt en gjenganger etter naturkatastrofer og menneskeskapte tragedier – selvsagt alltid fra hold som selv ikke ble rammet. Den tar gjerne følgende (tautologiske) form:

1) Alt som skjer er per definisjon blitt tillatt av Gud

2) Fordi alt som skjer er blitt tillatt av Gud, må han ha tillatt det av en grunn

3) Derfor kan man streke ut magiske kausalitetspiler mellom hvilke som helst begivenheter

For å bringe inn Matteus 7:26 bygger den uforstandige sitt hus på sand, og sand er akkurat hva teorien i 22. juli-profetien hviler på.

Når det kommer til den kristne forståelsen av ondskap i verden, ser Hoff ut til å glemme koblingene mellom syndefall, fri vilje, personlig ansvar og korsfestelsen, hvilket jo er ganske grunnleggende, sentrale elementer i den kristne teosofien. Slik gir han også seg selv retten til å lage nye koblinger. Basert på hva?

Den som alltid vettuge Vebjørn Selbekk fra kristne Dagen gir oss en nærmere innsikt i det. Han advarte tidligere i uken på lederplass om bokens budskap, og dens mange irrasjonelle momenter.

Vi leser om et mystisk funn som en kompis av Jeremy Hoff gjorde av et norsk pass i en kloakkum i Jerusalem. Det skulle ifølge Hoff være en forutsigelse av Breiviks terror.

Forfatteren er videre tydelig opptatt av tallmagi. Spesielt knyttet til tallene tre og syv. Og fremfor alt 77. Hoff skriver at dette tallet forekommer tre ganger i Bibelen og er i alle tilfellene tett knyttet opp til temaet «hevn». Derfor er det et guddommelig tegn at Breivik uhindret skal ha fått streife om på Utøya i 77 minutter og at terrorangrepene 22. juli kostet 77 menneskeliv.

Etter vår mening ligner denne typen resonnementer mer på vodoo enn på teologi.

Det har ingen hensikt å sette Israel/Palestina-konflikten og massakren på Utøya i sammenheng. Det har det heller ikke å redusere verdien til 22. juli-ofrene, de aller fleste av dem barn, til patroner for en bestemt politisk ideologi. Mennesker er mer enn det.