Nytt

Barn dumpes rundt om i Göteborg. Prognosene for asylsøkende enslige barn sprenges. De fleste er fra Afghanistan.Expressen

På bara en vecka har Migrationsverket i Mölndal enligt SVT Nyheter Väst fått motta asylansökningar från 206 barn. Över hundra av dem dumpades på olika platser i Göteborg under 48 timmar. Barnen har helt sonika lämnats av i centrala Göteborg på platser som Järntorget, Centralstationen och Backaplan.

Barna koster enorme summer for samfunnet. Det må gå utover noe eller noen som var i Göteborg fra før.

De allra flesta barnen kommer från Afghanistan, samt en kraftigt ökad flyktingström från Eritrea. Även Somalia är ursprungsland. Det är en förändrad situation från årets början, då flest anlände från Syrien.
Och enligt Verónica Morales, verksamhetschef för integration på social resursförvaltning i Göteborg, blir barnen allt yngre. Några har inte ens fyllt tio år. De allra flesta är pojkar. Av förklarliga skäl talar de inte samma språk.
Just nu letas det frenetiskt efter boende för barnen. Extrapersonal rings in och dubbelskift krävs. Regler gällande hantering av barnen, bland annat att ett eget rum krävs, bryts på löpande band.
Därefter skall det ordnas språkundervisning, fritidsaktiviteter, skolgång, psykosocialt stöd och arbetsträning med ett tillhörande tryggt boende. Det krävs stödfamiljer, praktik- och arbetsträning, personal. Tolkar, som det råder akut brist på.