Alle bydeler i Malmø, med unntak av en, sliter med underskudd. Årsaken er en økning i familier og enslige som er avhengig av stønader. Det skrives ikke om hvilken bakgrunn disse familiene og enslige har.

Malmö.

Alla stadsdelar i Malmö utom Oxie visar miljonunderskott efter första halvåret enligt delårsrapporterna. Konsekvensen i Hyllie blir färre vikarier i skolorna och mindre städning hos äldre i boenden.

———————————–

För de flesta stadsdelar handlar underskotten om fler familjer och enskilda som får underhållsstöd, det som förr kallades social­bidrag. I Rosengård, Fosie, Hyllie, Limhamn-Bunkeflo, Södra Innerstaden och Husie har antalet sådana hushåll ökat i jämförelse med samma tid ifjor.

Et økende antall bostedløse påvirker økonomien i bydelene negativt. Det koster penger å utvikle boliger for de som står langt unna boligmarkedet.

En ökad hemlöshet påverkar stadsdelarnas ekonomi negativt, i Södra Innerstaden rapporteras ett underskott på 5,2 miljoner kronor. För att komma till rätta med hemlösheten kommer stadsdelen att satsa än mer på vräkningsförebyggande arbete, utveckla konceptboende för barnfamiljer och utveckla fler boendeformer för de som står längst bort från bostadsmarknaden.

I Centrum beräknas hemlösheten kosta 30 miljoner kronor.

Store deler av underskuddet dekkes av Malmø by, og flere bydeler viser overskudd på enkelte områder når f.eks barnehager ikke bygges ut som planlagt.  Neste år får alle Malmøs bydeler mindre penger å rutte med etter vedtak i Malmøs bystyre.

Stadsdelarna behöver dock inte stå för hela underskottet för hemlösa utan alla får 75 procent av kostnaden betalt av Malmö stad centralt.

Flera stadsdelar visar överskott i andra delar av sina delårsrapporter när till exempel förskolor inte byggts ut i planerad takt eller när tjänster inte tillsatts.

För nästa års budget väntar mindre pengar till samtliga stadsdelar efter beslut i Malmös kommunfullmäktige.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1551475/rdquoDet-varsta-skulle-vara-om-barngrupperna-blev-storrerdquo-Stadsdelar-tvingas-dra-i-bromsen-rdquo%E2%80%89Skulle-inte-motesplatsen-finnas-far-vi-ju-sitta-hemmardquo.html

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂