Kommentar

Etniske gjenger overtar Malmøs bydel Rosengård. Det har vært flere knivdrap den senere tid. Medlemskap i gjengene er et alternativ til samfunnet. Politiet er dødsfiende nummer én, og ingen tør tyste.

2.000 mennesker demonstrerte torsdag mot volden. For tre uker siden drepte en 16-åring en 28-årig tobarnsfar. Dagen i forveien hadde noen knust ALLE de 600 vindusrutene i Rosengårdsskolen.

Det albanske ungdommer sa under demonstrasjonen, var gripende:

När alla var samlade där en halvtimme senare höll en av den döda 28-åringens kamrater från deras fotbollsklubb ett känsloladdat tal:

– Vi albaner är så trötta på död, det är därför vi kommit till Sverige. Gå nu inte bara hem och säg att det var synd, det som hänt. Gör något själva! Ta hand om era barn. Se till att de inte hamnar i fel sällskap. Annars kan det vara er familj som drabbas nästa gång.

DN spør en av de lokalt ansvarlige Andreas Konstantinides om det går an å gjøre noe:

Kan «de goda krafterna» påverka ungdomsgängen?

– Nej det har gått för långt. Gängen är baserade på utanförskap, man vill visa att man inte vill vara en del av samhället. De ser polisen som sin fiende nummer ett. De ser alla som hjälper polisen som förrädare som ska straffas. Vi måste ändra dessa attityder men det är en lång process.

Efter den stora fönsterkrossningen utlovade Malmö stad en belöning på 100.000 kronor till den som gav avgörande tips om gärningsmännen. Det är väldigt mycket pengar för de flesta i Rosengård, men några tips har inte kommit in.

– Nej, säger närpolischef Fredrik Andersson. Vi har våra aningar om vilka som är skyldiga, men jag tror aldrig att vi får fast dem. Ingen vågar vittna.

Det er ikke første gang jeg hører om denne bydelen, men utviklingen har tydeligvis gått fra vondt til verre. Hvorfor hører vi så lite om hva som skjer i våre naboland? enda riksavisene holder seg med korrespondenter.

DN – Nyheter – Rosengårdsbor protesterade mot våldet